Πυρηνική βόμβα από τον οίκο Fitch: Υποβαθμίσεις αμερικανικών τραπεζών και… της JP Morgan (pic)

Ακόμα μία βόμβα για τις αμερικανικές τράπεζες ρίχνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, προειδοποιώντας ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να υποβαθμίσει δεκάδες τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες και η JP Morgan.
Ειδικότερα, αναλυτής της Fitch Ratings προειδοποίησε ότι ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος έχει πλησιάσει πιο κοντά σε μια άλλη πηγή αναταραχής – τον κίνδυνο σαρωτικών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας δεκάδων αμερικανικών τραπεζών που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη και τράπεζες όπως η JP Morgan Chase.
Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την εκτίμησή του για την υγεία του κλάδου τον Ιούνιο, μια κίνηση που ο αναλυτής Chris Wolfe δήλωσε ότι πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη επειδή δεν προκάλεσε υποβαθμίσεις στις τράπεζες. Όμως μια ακόμη υποβάθμιση της βαθμολογίας του κλάδου κατά μία βαθμίδα, σε Α+ από ΑΑ-, θα ανάγκαζε τον Fitch να επανεκτιμήσει τις αξιολογήσεις για κάθε μία από τις περισσότερες από 70 αμερικανικές τράπεζες που καλύπτει, δήλωσε ο Wolfe στο CNBC σε αποκλειστική συνέντευξη στα κεντρικά γραφεία του οίκου στη Νέα Υόρκη.
«Εάν μετακινήσουμε την αξιολόγηση στο Α+, τότε αυτό θα επαναβαθμολογούσε όλα τα χρηματοοικονομικά μας μέτρα και πιθανώς θα μεταφραζόταν σε αρνητικές ενέργειες αξιολόγησης» δήλωσε ο Wolfe.
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης στους οποίους βασίζονται οι επενδυτές ομολόγων έχουν αναστατώσει τις αγορές το τελευταίο διάστημα με τις ενέργειές τους. Την περασμένη εβδομάδα, η Moody’s υποβάθμισε 10 μικρές και μεσαίες τράπεζες και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να έρθουν μειώσεις για άλλες 17 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων ιδρυμάτων όπως η Truist και η U.S. Bank. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ λόγω της πολιτικής δυσλειτουργίας και του αυξανόμενου φορτίου χρέους, μια κίνηση που χλευάστηκε από επιχειρηματικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan, Jamie Dimon.

Fitch1_1.JPG

Αυτή τη φορά, η Fitch έχει σκοπό να σηματοδοτήσει στην αγορά ότι οι υποβαθμίσεις των τραπεζών, αν και δεν είναι δεδομένες, αποτελούν πραγματικό κίνδυνο, δήλωσε ο Wolfe.
Ο οίκος με την ενέργειά του τον Ιούνιο υποβάθμισε το «λειτουργικο περιβάλλον» του κλάδου σε AA- από AA, λόγω των πιέσεων στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, των ρυθμιστικών κενών που αποκαλύφθηκαν από τις χρεοκοπίες των περιφερειακών τραπεζών τον Μάρτιο και της αβεβαιότητας σχετικά με τα επιτόκια.
Το πρόβλημα που δημιουργείται από μια νέα υποβάθμιση σε Α+ είναι ότι η βαθμολογία του κλάδου θα ήταν τότε χαμηλότερη από ορισμένες από τις κορυφαίες αξιολογήσεις των τραπεζών. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας βάσει ενεργητικού, η JP Morgan και η Bank of America, πιθανότατα θα μειώνονταν σε Α+ από ΑΑ- σε αυτό το σενάριο, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιολογούνται υψηλότερα από το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν.
Και αν υποβαθμιστούν κορυφαίες τράπεζες όπως η JP Morgan, τότε η Fitch θα αναγκαστεί να εξετάσει τουλάχιστον το ενδεχόμενο υποβάθμισης όλων των αξιολογήσεων των ομολόγων τους, σύμφωνα με τον Wolfe. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να ωθήσει ορισμένες αδύναμες τράπεζες πιο κοντά σε καθεστώς μη επενδυτικής βαθμίδας.

Δύσκολες αποφάσεις

Για παράδειγμα, η BankUnited, με ΒΒΒ, βρίσκεται ήδη στα κατώτερα όρια αυτού που οι επενδυτές θεωρούν επενδυτική βαθμίδα. Εάν η εταιρεία, η οποία έχει αρνητικές προοπτικές, πέσει άλλη μια βαθμίδα, θα βρεθεί επικίνδυνα κοντά σε αξιολόγηση μη επενδυτικής βαθμίδας.
Ο Wolfe δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αυτής της πιθανής κίνησης ή τον αντίκτυπό της στις επιχειρήσεις με χαμηλότερη διαβάθμιση.
«Θα πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση», δήλωσε ο Wolfe και συνέχισε «σε απόλυτη βάση, μπορεί να υπάρχουν κάποιες τράπεζες BBB- στις οποίες έχουμε ήδη προεξοφλήσει πολλά πράγματα και ίσως θα μπορούσαν να διατηρήσουν την αξιολόγησή τους».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ