Πρόσκληση Τσίπρα για συνεργασία μετά τις εκλογές

Αποκλείει το ενδεχόμενο να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι δεύτερος στις εκλογές ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημειώνει πως η ΝΔ επιδιώκει να οδηγήσει τη χώρα στις δεύτερες και τρίτες εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» εκφράζει την πεποίθησή του ότι η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και πως οι πολίτες δεν θα λάβουν υπόψη τους τα γκάλοπ.
Ξεκαθαρίζει ότι προϋπόθεση για την αλλαγή είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας «πιστεύω βαθιά ότι μια κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων θα μπορούσε να είναι και βιώσιμη και μακράς πνοής. Και κυρίως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, αλλά και να βρει ευρύτατες συναινέσεις σε ένα πρόγραμμα θεσμικών τομών και μεταρρυθμίσεων. Η πρώτη εφαρμογή όμως ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης δεν μπορεί να βρει γόνιμο έδαφος ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης αν το κόμμα που θα αποτελεί τον κορμό της νέας διακυβέρνησης δεν είναι ο νικητής των εκλογών. Άρα, αντικειμενικά, προϋπόθεση για την αλλαγή είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Περί μετεκλογικών συνεργασιών

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι πιθανοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται τη συνεργασία και μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, απορρίπτει και τον ίδιο για πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας απαντά ότι «ανάμεσα στις προεκλογικές τακτικές και στις μετεκλογικές κινήσεις μεσολαβούν οι εκλογές. Η ψήφος του λαού καθορίζει τα δεδομένα, τους συσχετισμούς  και τις εξελίξεις. Και όταν ο λαός αποφανθεί, όπως πιστεύω ότι θα κάνει, όταν θα δώσει με την ψήφο του σαφή εντολή για προοδευτική κυβέρνηση  συνεργασίας, δεν μπορώ να φανταστώ ποιο προοδευτικό κόμμα και με ποια επιχειρήματα θα αναλάβει την ευθύνη και το κόστος να πει “όχι”. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και το κόστος, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να οδηγήσει τη χώρα στις δεύτερες και τρίτες εκλογές που επιδιώκει η ΝΔ».  

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ