Πρόκληση: 408.000 ευρώ σε υπουργούς του Μητσοτάκη

Από τις 5.153,04 αυξάνονται στις 7.483,1 οι μικτές αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σύμφωνα με τροπολογία, εκτοξεύοντας το κόστος του υπουργικού συμβουλίου των 64 μελών! Πόσα παίρνουν υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς.

Ειδικότερα, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο, Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής, οι αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών αυξάνονται κατά 2.330 ευρώ ή 46%!

Αναλυτικά:

Άρθρο 10

Αποδοχές Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υψυπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα

Οι μικτές μηνιαίες αποδοχές Υπουργών και Αναπληρωτών Υπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα καθορίζονται σε ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.
Οι μικτές μηνιαίες αποδοχές Υψυπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα καθορίζονται σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.
Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη καταργείται.
Το παρόν ισχύει από την Ιη Ιανουαρίου
Η τροπολογία φαίνεται να προκύπτει από τις πιέσεις των ίδιων των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, ο αριθμός των οποίων δεν είναι καθόλου αμελητέος, με αποτέλεσμα προφανώς να… υποκύψουν οι αρμόδιοι στις πιέσεις τους…

Σύμφωνα με την υπουργική τροπολογία, οι αποδοχές των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, που δεν φέρουν βουλευτική ιδιότητα, βρίσκονται σε αναλογία με τις από 1/1/2024 αυξημένες αποδοχές των ανώτατων στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη τροπολογία, οι μικτές μηνιαίες αποδοχές εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και αναπληρωτών υπουργών καθορίζονται σε ποσοστό 90% των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ οι αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών διαμορφώνονται στο 80% των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Αν σκεφθεί κάποιος ότι ο μισθός του Προέδρου του Αρείου Πάγου κυμαίνεται γύρω στις 8.000 ευρώ μηνιαίως, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί γίνονται ( και αυτοί)… golden boys, σε αντίθεση με τους «απλούς» υπουργούς, οι οποίοι… αρκούνται στους κανονικούς μισθούς και τα διόλου ευκαταφρόνητα επιδόματά τους…

Συνεπώς η μηνιαία αποζημίωση του εξωκοινοβουλευτικού υπουργού και αναπληρωτή υπουργού θα διαμορφωθεί σε €7.583 μικτά ή €4.416 καθαρά, ενώ του εξωκοινοβουλευτικού υφυπουργού θα διαμορφωθεί σε €6.740 μικτά ή €3.944 καθαρά.

Από 1/1/2024 η μηνιαία αποζημίωση του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου και του Υπηρεσιακού Γραμματέα αυξάνεται από 4.631 μικτά (περίπου 2.913 καθαρά) σε €5.121 μικτά (περίπου 3.145 καθαρά).

Αντίθετα η υπουργική αποζημίωση (τόσο του υπουργού όσο και του αναπληρωτή) ισούται με τη βουλευτική αποζημίωση, που ανέρχεται σε €5.135 μικτά (περίπου 3.152 καθαρά). Σημειώνεται ότι ο κοινοβουλευτικός υπουργός λαμβάνει επιπλέον της βουλευτικής αποζημίωσης περίπου 1.865 ευρώ καθαρά για ταχυδρομική ατέλεια-έξοδα γραφείου-κίνησης κ.λπ., ώστε ο καθαρός μισθός να διαμορφώνεται σε περίπου 5.017 ευρώ (για βουλευτές επαρχίας ανέρχεται σε έως 5.540 ευρώ).

Οι 18 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί
Υφυπουργός στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Θάνος Πετραλιάς
Υπουργός Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός Εξωτερικών: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός Εξωτερικών: Κώστας Φραγκογιάννης
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός Εσωτερικών: Βιβή Χαλαραμπογιάννη
Υφυπουργός Υπουργείου Υγείας: Μάριος Θεμιστοκλέους
Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Νίκος Ταχιάος
Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Αλεξάνδρα Σδούκου
Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Πάνος Τσακλόγλου
Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιώργος Φλωρίδης
Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη
Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Παπαστεργίου
Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ευάγγελος Τουρνάς
Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου
Υπουργός Επκρατείας: Άκης Σκέρτσος
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπει ετήσια δαπάνη που υπολογίζεται σε 408.000 ευρώ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ