Πρωτοφανούς διάρκειας η συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ερντογάν – Αμήχανη παρακολουθεί η Αθήνα χωρίς να μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει

Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ η οποία διήρκησε σχεδόν 1 ώρα και 30 λεπτά, κάτι το πλέον ασυνήθιστο για τέτοιου είδους συναντήσεις στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων.

Απευθυνόμενος στον Μπάιντεν πριν από τη συνάντηση, ο Ερντογάν μίλησε για «νέα διαδικασία στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών»

«Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν κάτι σαν γύροι προθέρμανσης. Τώρα όμως ξεκινάμε μια νέα διαδικασία», είπε ο Ερντογάν.

Όλα αυτά την ώρα που, όπως μεταδίδει το pronews.gr, η κυβέρνηση παρακολουθεί με αμηχανία την θεαματική επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας η οποία περιλαμβάνει τα πάντα: Οικονομική συνεργασία, αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή και φυσικά εξοπλιστικά, F-16 και στο βάθος… F-35.

Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι η διάδοση φημών τάχα για περιορισμό της χρήσης των τουρκικών F-16 δίνοντας συγχαρητήρια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, γιατί «μας κάνει πιο δυνατούς», όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ.Μητσστάκης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως στην Αθήνα δείχνουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα για τις νέες εξελίξεις, και πόσο ενισχυμένη βγαίνει η Τουρκιά από αυτές.

Ενώ οι δύο ηγέτες έκαναν σύντομες δηλώσεις, το μήνυμα του Ερντογάν προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ τράβηξε την προσοχή, δηλώνοντας ότι έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών:

«Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους μου και του έθνους μου για το συγχαρητήριο μήνυμα που μεταφέρατε» και συνέχισε λέγοντας:

«Πιστεύω ότι είναι πλέον ώρα για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού. Σήμερα, βλέπω αυτή τη συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ ως το πρώτο βήμα προς αυτό.

Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν σαν γύροι προθέρμανσης. Τώρα όμως ξεκινάμε μια νέα διαδικασία. Φυσικά, η νέα διαδικασία για μένα είναι μια διαδικασία 5 ετών. Τώρα έχετε και εκλογικές προετοιμασίες. Σας εύχομαι προκαταβολικά καλή επιτυχία σε αυτές τις εκλογικές προετοιμασίες».

Από την άλλη, στην ομιλία του πριν από τη συνάντηση, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα κατατεθεί στην τουρκική Βουλή.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη διπλωματία και την ηγεσία του όσον αφορά τη Σουηδία. Περιγράφοντας τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ως «ιστορική», ο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευσή του για ενίσχυση της άμυνας της συμμαχίας.

Προτού αναχωρήσει για τη Σύνοδο, ο Ερντογάν υπενθύμιζε ότι η χώρα του περιμένει 50 χρόνια στον προθάλαμο της ΕΕ και ότι η ευόδωση του αιτήματος της Σουηδίας πρέπει να συνδεθεί και το αίτημα της Άγκυρας.

«Υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ για περισσότερα από 50 χρόνια.

Καλώ αυτές τις χώρες που άφησαν την Τουρκία να περιμένει, να μας ανοίξουν τον δρόμο να ενταχθούμε στην Ένωση. Μετά ας ανοίξουμε και το δρόμο για τη Σουηδία, όπως το κάναμε για τη Φινλανδία.

Είμαστε η Τουρκία. Θα τα εκφράσω αυτά στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσω στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ