Πρωτοφανές βασανιστήριο στις ΗΠΑ: Εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου

Η κυβερνήτρια της Αλαμπάμα, Κέι Άιβι, ανακοίνωσε σήμερα μια ιστορική απόφαση: την πρώτη παγκοσμίως εκτέλεση θανατοποινίτη μέσω εισπνοής αζώτου. Η μέθοδος αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές επικρίσεις από τον ΟΗΕ, ο οποίος θεωρεί ότι πιθανώς αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου».

Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ και η Εκτέλεσή του

Ο θάνατος του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, καταδικασμένου το 1996 για τη δολοφονία μιας γυναίκας, διαπιστώθηκε στη φυλακή της Άτμορ στις 20:25 τοπική ώρα. Η εκτέλεση αυτή ακολουθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022.

Διεθνής Αντίδραση και Επικρίσεις

Η επιλογή της εισπνοής αζώτου ως μεθόδου εκτέλεσης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Ειδικοί και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το ανθρωπιστικό και ηθικό πλαίσιο της εν λόγω τεχνικής.

Η απόφαση αυτή της κυβερνήτριας Άιβι θέτει πολλά ερωτήματα για το μέλλον της θανατικής ποινής και τις μεθόδους εκτέλεσης στις ΗΠΑ και διεθνώς. Η υπόθεση Σμιθ μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τα δικαιώματα των κρατουμένων και την ανθρωπιστική δικαιοσύνη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ