Προκαλούν την κοινωνία: Οργή μετά την πρόταση για αθώωση του Μίχου

Έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει μετά την πρόταση της εισαγγελέως να κηρυχθεί αθώος, λόγω αμφιβολιών, ο Ηλίας Μίχος για τις κατηγορίες του βιασμού και της μαστροπείας με θύμα τη 12χρονη από τον Κολωνό.

Θυμίζουμε ότι, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απαλλαγή του για τις τρεις βαρύτερες κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Το βιασμό, τη μαστροπεία, για την οποία ζήτησε την καταδίκη του για ηπιότερη μορφή του αδικήματος και την εμπορία της ανήλικης. Αντίθετα, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για αδικήματα που επισείουν χαμηλότερες ποινές.

Η πρόταση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, προβάλλει πως η βία είναι μόνο φυσική και η 12χρονη θα έπρεπε να αποδείξει ότι δεν συναίνεσε στον βιασμό, παρά τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, αλλιώς ό,τι έγινε, συνέβη με τη θέλησή του, ενώ παράλληλα θεωρεί πως ένα παιδί 12 ετών διαθέτει την κρίση προκειμένου να συναινέσει σε μια τέτοια πράξη.

Νομικοί κύκλοι επιχειρώντας μετά τον σάλο να τη «δικαιολογήσουν», εστιάζουν στο ότι η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και επομένως υπάρχει ακόμη περισσότερο η αίσθηση της κοινωνίας πως υπάρχουν σκιές στην υπόθεση οι οποίες ενισχύονται από το περιεχόμενο της εισαγγελικής πρότασης.

Επιπλέον αναφέρουν ότι δεν είναι γνωστό τι ειπώθηκε ακριβώς στη δίκη από μάρτυρες και κατηγορουμένους, τι τελικά προέκυψε και πως αποτιμήθηκε.

Παρά την επιχείρηση «συγκάλυψης», όπως χαρακτηρίζεται σε πολλές περιπτώσεις από τους πολίτες, ο ίδιος ο Μίχος, απολογούμενος, είχε αποδεχθεί ότι είχε ερωτικές συνευρέσεις με τη 12χρονη, που είναι αδιανόητο να δεχθεί κανείς, ότι στα 12 του χρόνια έχει κρίση για να συναινέσει σε ερωτική επαφή.

Θέση πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα. Η βουλευτής της ΝΔ ασκεί σκληρή κριτική στην εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή του βασικού κατηγορουμένου με το αμείλικτο ερώτημα: 12 ετών συναίνεσε;

Σε ανάρτησή της αναλύει το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών αλλά και την παιδική πορνογραφία.

Την πεποίθηση πως ο Ηλίας Μίχος θα δικαστεί για το έγκλημα του βιασμού σε βάρος της 12χρονης και ότι η εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή του δεν θα γίνει δεκτή, εξέφρασε και η δικηγόρος του κοριτσιού, Ασπασία Ταραχοπούλου.

Ταυτόχρονα, μετέφερε την ψυχολογική κατάσταση της 12χρονης μετά την πρόταση της εισαγγελέως, λέγοντας πως «έχω μιλήσει με την 12χρονη. Το έχει μάθει και είναι σε χειρότερη κατάσταση από πριν. Νιώθει πως τιμωρείται η ίδια καθώς από την πρώτη στιγμή έχει υποστηρίξει πως η μητέρα της είναι αθώα. Κλαίει, δεν βγαίνει από το δωμάτιο και δεν θέλει να πάει σχολείο».

«Όπως έχω πει, δεν θέλω να κάνω αγόρευση μέσω τηλεοπτικών εκπομπών. Αύριο είναι η αγόρευση και θεωρούμε πως με τα αποδεικτικά στοιχεία, η πρόταση της εισαγγελέως δεν θα γίνει αποδεκτή και ο βασικός κατηγορούμενος θα δικαστεί για το έγκλημα του βιασμού. Ο βιασμός είναι ισόβια κάθειρξη και αυτό προσπαθεί να αποφύγει ο κατηγορούμενος. Εμείς πιστεύουμε αυτά που έχει πει το παιδί και έχει περιγράψει το πώς έγινε ο βιασμός. Θέλουμε να δικαιωθεί αυτό το παιδί» συμπλήρωσε μιλώντας στο Mega η δικηγόρος.

Παράλληλα, σε μια παραδοχή για τους νέους ποινικούς κώδικες προχώρησε η δικηγόρος Βάσω Πανταζή, συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων στη δίκη.

Η κ. Πανταζή ανέφερε ότι με βάση το νέο ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβερνητική πλειοψηφία ανήλικος από την ηλικία των 10 ετών έχει ποινικό καταλογισμό, αν τελέσει κάποιο αδίκημα, για να στηρίξει το εξοργιστικό επιχείρημά της ότι η 12χρονη είχε «επιλέξει μια συγκεκριμένη στάση ζωής».

Η ίδια δικηγόρος έχει εκπροσωπήσει νομικά τον Ηλία Κασιδιάρη αλλά και τον αστυνομικό μαστροπό στην υπόθεση trafficking της Ηλιούπολης, Δημήτρη Μπουγιούκο.

Μάλιστα, μιλώντας στην τηλεόραση του Open, δήλωσε για τη 12χρονη ότι «δυστυχώς αυτό το κορίτσι είχε επιλέξει, για να επιβιώσει, μια συγκεκριμένη στάση ζωής».

Η Β. Πανταζή εκπροσωπώντας κατηγορούμενους παιδοβιαστές έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότιένα παιδί 12 ετών επιλέγει να εκδίδεται.

Στη συνέχεια, η Β. Πανταζή σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει το προφίλ των πελατών της και να δημιουργήσει εντυπώσεις αναφέρθηκε σε «12.500 πειστήρια» από τα οποία όπως υποστήριξε δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό για τους κατηγορούμενους που εκπροσωπεί, προσθέτοντας ότι «δεν τη χτύπησαν, δεν την απείλησαν, δεν χρησιμοποίησαν βία». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωσή της ότι η εισαγγελέας στην αγόρευσή της αναγνώρισε στους εντολείς της, «πλάνη για την ηλικία του θύματος».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...