Πριγκόζιν: Το viral άρθρο του RT που συνέδεε τον θάνατό του με το εμβόλιο – Covid… δεν υπήρξε ποτέ (pic)

Μετά τη συντριβή του ιδιωτικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο ηγέτης της διαβόητης ομάδας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ήρθαν στο φως διάφορα σενάρια, αλλά και θεωρίες συνωμοσίες για το πώς σκοτώθηκε ή ακόμη και εάν για το εάν όντως σκοτώθηκε. Σήμερα ταυτοποιήθηκε η σορός του, όπως ανακοινώθηκε. Διάφορες αναρτήσεις και άρθρα ωστόσο είχαν προλάβει να γίνουν viral.

Μεταξύ αυτών που είχαν εκατομμύρια shares ήταν και μία ανάρτηση που εμφάνιζε screenshot από άρθρο του ρωσικού δικτύου RT, το οποίο συνέδεε τον θάνατο Πριγκόζιν με το εμβόλιο για τον Covid. Όπως αποδείχθηκε όμως το screenshot είναι fake και το άρθρο πολύ απλά… δεν υπήρξε ποτέ.

Στο screenshot φαινόταν το σήμα RT News και ο τίτλος «Ο πιλότος του Πριγκόζιν είχε μυοκαρδίτιδα μετά το εμβόλιο, το έμφραγμα μπορεί να είναι η αιτία της συντριβής». Ο υπότιτλος, ανέφερε: Περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έχουν παρατηρηθεί μετά την χορήγηση εμβολίων για COVID-19. Ενδείξεις από πολλαπλά συστήματα παρακολούθησης ανά την υφήλιο στηρίζουν τη σύνδεση ανάμεσα στα mRNA εμβόλια και τη μυοκαρδίτιδα».

Το screenshot εμφανίστηκε για πρώτη φορά την περασμένη Πέμπτη και έγινε πολύ γρήγορα viral είτε από χρήστες που υιοθετούν τις θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια είτε από χρήστες, που ήθελαν να σχολιάσουν καυστικά το ρωσικό δίκτυο RT, που φερόταν να προωθεί μία «ψεκασμένη» θεωρία για τα εμβόλια, αλλά και τη συντριβή του αεροσκάφους.

Η Shayan Sardarizadeh του BBC ήταν η πρώτη που αποκάλυψε ότι ήταν fake. Έγραψε στο Twitter (που επισήμως πλέον ονομάζεται X), ότι το RT δεν είχε ποτέ δημοσιεύει τέτοιου είδους άρθρο και πως το screenshot πιθανότατα δημιουργήθηκε ως αστείο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ