Πούτιν για τη μοιραία πτήση του Πριγκόζιν: Δεν δέχθηκε εξωτερική επίθεση – Πώς έγινε η έκρηξη στο αεροπλάνο (vid)

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε ότι η συντριβή του αεροσκάφους που σκότωσε τον αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, προκλήθηκε από εκρήξεις χειροβομβίδων μέσα στο αεροσκάφος και άφησε να εννοηθεί ότι ο Πριγκόζιν μπορεί να ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε όταν το ιδιωτικό αεροσκάφος του συνετρίβη στις 23 Αυγούστου, μετά την ανταρσία που εκδηλώθηκε εναντίον της ηγεσίας του ρωσικού στρατεύματος, όταν οι μισθοφόροι της Wagner κατέλαβαν για λίγες ώρες την πόλη Ροστόφ και εκδήλωσαν την πρόθεση να βαδίσουν προς την Μόσχα. Από την συντριβή του αεροσκάφους σκοτώθηκαν δύο διοικητές της παραστρατιωτικής οργάνωσης, τέσσερις προσωπικοί φρουροί του Πριγκόζιν και τα τρία μέλη του πληρώματος.

Στις πρώτες δηλώσεις για τα αίτια της συντριβής, ο Πούτιν υποστήριξε ότι το αεροπλάνο ανατινάχθηκε από μέσα, προσθέτοντας ότι ενημερώθηκε σχετικά από τον επικεφαλής της ομάδας που ερευνά το δυστύχημα πριν από λίγες μέρες.

«Θραύσματα χειροβομβίδων βρέθηκαν στις σορούς εκείνων που σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνάντηση του think tank Valdai Discussion Club, που έγινε στο θέρετρο του Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα. «Δεν υπήρξε επίδραση στο εξωτερικό του αεροσκάφους -αυτό είναι διαπιστωμένο», είπε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών μυστικών υπηρεσιών η συντριβή προκλήθηκε από έκρηξη βόμβας.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν διευκρίνισε πως εξερράγησαν οι χειροβομβίδες στο εσωτερικό του αεροσκάφους, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ίσως κάποιο ρόλο έπαιξαν τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

«Δυστυχώς δεν έγινε εξέταση για να διαπιστωθεί η παρουσία αλκοόλ ή ναρκωτικών στο αίμα των θυμάτων. Αλλά γνωρίζουμε ότι η FSB δεν βρήκε μόνο 10 δισεκατομμύρια ρούβλια σε μετρητά, αλλά και 5 κιλά κοκαϊνης», είπε ο Πούτιν, αναφερόμενος στα χρήματα και τα ναρκωτικά που βρέθηκαν από την ρωσική αστυνομία στην έρευνα που έγινε στη βίλα του Πριγκόζιν μετά την ανταρσία.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την εμπειρία της Ρωσίας με την Wagner ως «άχαρη» και είπε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση δεν δημιουργήθηκε με βάση τον ρωσικό νόμο, αλλά «από ανάγκη», διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχουν ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες στην Ρωσία» γιατί δεν υπάρχει νομοθεσία για να ρυθμίζει την λειτουργία τους.

Πάντως πρόσθεσε ότι «αρκετές χιλιάδες στρατιώτες» της Wagner έχουν υπογράψει συμβόλαια με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ