Ποσό «μαμούθ» από το ΔΝΤ στην Αργεντινή του Μιλέι

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφώνησε να χορηγήσει 4,7 δισ. δολάρια στην Αργεντινή παρά την αποτυχία της χώρας να εκπληρώσει τους όρους του δανεισμού της ύψους 43 δισ. δολαρίων τους τελευταίους μήνες, προσφέροντας μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Χαβιέ Μιλέι που επιδιώκει να εφαρμίσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Το πακέτο περιλαμβάνει την δόση 3,3 δισ. δολαρίων του δανείου που επρόκειτο να εκταμιευθεί τον Νοέμβριο, η οποία καθυστέρησε λόγω της ορκωμοσίας του Μιλέι τον Δεκέμβριο, και 1,4 δισ. δολάρια που το ΔΝΤ συμφώνησε να εκταμιεύσει νωρίτερα.

Τα αποθέματα της Αργεντινής σε σκληρό συνάλλαγμα έχουν ουσιαστικά εξαλειφθεί εν μέσω της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης των τελευταίων δύο δεκαετιών. Η κυβέρνηση βασίζεται στις εκταμιεύσεις του ΔΝΤ για να εξοφλήσει το Ταμείο για χρήματα που έχει δανειστεί, με αποπληρωμές αξίας άνω των 2,7 δισ. δολαρίων να ολοκληρώνονται έως την 1η Φεβρουαρίου.

«Η προτεινόμενη εκταμίευση έχει σκοπό να υποστηρίξει τις σθεναρές προσπάθειες (…) των νέων αρχών να αποκαταστήσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα» καθώς και να «βοηθήσει την Αργεντινή να καλύψει τις ανάγκες της» ως προς την αποπληρωμή υποχρεώσεών της, σημείωσε ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσιγκτον σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφεται έναν μήνα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ακραίος φιλελεύθερος Μιλέι.

Σε αντάλλαγμα για την εκταμίευση αυτή, το Μπουένος Άιρες δεσμεύτηκε να καταγράψει το 2024 πρωτογενές πλεόνασμα (προ της αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων) ίσο με το 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Μιλέι έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει μέτρα λιτότητας πιο δραστικά από αυτά που ζητάει το ΔΝΤ. Η «θεραπείας του σοκ» που άρχισε να εφαρμόζει τον περασμένο μήνα στην οικονομία περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος φέτος, το οποίο θα υπερβεί τον στόχο δημοσιονομικού ελλείμματος του 2024 στο 0,9% του ΑΕΠ που εγκρίθηκε από το Ταμείο πέρυσι.

Αξιωματούχοι του Ταμείου που επισκέφθηκαν την Αργεντινή αυτή την εβδομάδα δήλωσαν την Τετάρτη ότι η ομάδα του Μιλέι «κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά για να αναπτύξει και να αρχίσει να εφαρμόζει ένα δυνατό πακέτο μέτρων για την αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και είναι πλήρως αποφασισμένη να επαναφέρει το τρέχον πρόγραμμα σε τροχιά».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ