Πολυτεχνείο: Έκλεισαν οι πύλες – Ξεκινά η πορεία για την 50ή επέτειο

Kορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Λίγο μετά τις 13.30 έκλεισαν οι πύλες του πανεπιστημιακού ιδρύματος οι μαθητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και συλλογικότητες παίρνουν ετοιμάζονται για τη μεγάλη καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 15.00. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Πατησίων και σε άλλους κεντρικούς δρόμους έχει διακοπεί.

Κλειστοί σταθμοί του Μετρό

Λόγω των εκδηλώσεων μνήμης, με εντολή της ΕΛΑΣ, οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο έκλεισαν στις 14:00 και οι συρμοί διέρχονται από τους συγκεκριμένους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Οι σταθμοί αναμένεται να ανοίξουν σταδιακά μετά την ολοκλήρωση της πορείας.

Παράλληλα, ο ΟΑΣΑ έχει αποφασίσει για έως και το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα 6:00, προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή και μεταφοράς της αφετηρίας γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστοί δρόμοι

Λόγω των εκδηλώσεων μνήμης έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας με απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, αλλά και διακοπή κυκλοφορίας σε πολλούς δρόμους. Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας – Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί

H Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές επί ποδός βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας. Συνδρομή παρέχουν από αέρος το ελικόπτερο της Αστυνομίας, καθώς και drone. Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται και τα οχήματα ρίψης νερού της αστυνομίας, οι Αίαντες, καθώς και ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιπλέον, πέρα από την αυξημένη παρουσία αστυνομικών γύρω από το Πολυτεχνείο και την αμερικανική πρεσβεία, ιδιαίτερα μέτρα έχει λάβει η ΕΛΑΣ και για την προστασία της πρεσβείας του Ισραήλ, καθώς και άλλων πιθανών «στόχων» λόγω του πολέμου στη Γάζα. Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην περιοχή των Εξαρχείων.

Φόρος τιμής από πλήθος κόσμου

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε από νωρίς το πρωί τον χώρο του Πολυτεχνείου. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά βρέθηκαν στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι ή μία ζωγραφιά στη μνήμη των ανθρώπων που πολέμησαν για τη δημοκρατία.

Πολλοί άφησαν λουλούδια πάνω στην πόρτα του ιδρύματος, η οποία βρίσκεται ξαπλωμένη στο προαύλιο. Είναι η πόρτα που γκρέμισε το τανκ, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να μπουν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα για να συλλάβουν τους διαδηλωτές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ