Σχεδόν ισοπαλία ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση (pics)

Στο 3,3% βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που της MRB, που διενεργήθηκε από τις 24 έως τις 28 Μαρτίου, για την ιστοσελίδα newsbomb.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28% και ο ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,7%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 8%, το ΚΚΕ με 5,1% και η Ελληνική Λύση με 4,4%.

Παράλληλα φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή τόσο το κόμμα «Έλληνες Εθνικό Κόμμα» του Ηλία Κασιδιάρη με 4%, όσο και το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 3,8%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος στο σύνολό της φθάνει στο 16%.

Η συσπείρωση

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν περίπου το ίδιο ποσοστό συσπείρωσης, που φτάνει στο 67,5% για τη ΝΔ και στο 67,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι «διαρροές» της Νέας Δημοκρατίας προς ΣΥΡΙΖΑ αγγίζουν το 2,7% και προς ΠΑΣΟΚ το 3%, ενώ αντίστοιχα διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία είναι στο 3% και προς το ΠΑΣΟΚ στο 5,9%.

Στους πίνακες της MRB φαίνεται ότι μάλλον είναι μεγαλύτερες οι διαρροές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες κινούνται προς την αποκαλούμενη αδιευκρίνιστη ψήφο, ενώ οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ.

Η αναγωγή στα έγκυρα

Σε ό,τι αφορά την αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, φαίνεται η Νέα Δημοκρατία να αγγίζει το 30,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 27,2%. Η διαφορά δηλαδή διαμορφώνεται στο 3,6%.

Στις αναγωγές επί του συνόλου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και η αδιευκρίνιστη ψήφος, η ψαλίδα για τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου φαίνεται να διαμορφώνεται στο 3,9%. Η Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 33,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 29,4%.

Περίπου ίδιες απαντήσεις δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα «Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο;», όπου η διαφορά είναι πάλι στο 3,5%. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 32,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 28,7%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο 23,5% βρίσκεται το «κανένα κόμμα».

Επίσης στο ερώτημα «ποιο κόμμα θέλετε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο;», η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει ποσοστό 32,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 28,7%.

Στην παράσταση νίκης, στην ερώτηση δηλαδή «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές;» η διαφορά βρίσκεται στο 17,1% και η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 44,4% σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 27,3%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 33,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 31,6.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, η διαφορά μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών βρίσκεται στο 4,5%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε το 34,9% των ερωτηθέντων, ενώ Αλέξης Τσίπρας το 30,4%. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 26,9% που δεν θεωρεί κανέναν από τους δύο κατάλληλο για πρωθυπουργό.

Δύο ακόμα κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία είναι οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για τη διεύθυνση της επιχείρησης σας και ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για να εμπιστευτείτε τα κλειδιά του σπιτιού σας.

Στο μεν πρώτο ερώτημα για την επιχείρηση σας ο κύριος Μητσοτάκης εμφανίζεται πρώτος με 30,1% σε αντίθεση με τον κύριο Τσίπρα που έρχεται στο 20,1%.

Στο δεύτερο ερώτημα για τα κλειδιά του σπιτιού σας ο κύριος Τσίπρας προηγείται με 27,1% σε αντίθεση με τον κύριο Μητσοτάκη που βρίσκεται στο 24,2%.

Οι ευθύνες για τα Τέμπη

Από τα στοιχεία της MRB προκύπτει ότι οι πολίτες επιρρίπτουν διαχρονικά, αλλά και στη σημερινή κυβέρνηση, ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών.

Στη συλλογή στοιχείων που έγινε από 6 έως 13 Μαρτίου οι πολίτες αποκρίνονται ότι φταίει η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε ποσοστό 46,8% και σε ποσοστό 13% φταίει κυρίως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αντίστοιχα για την περίοδο 24 έως 28 Μαρτίου 2023, στο ίδιο ερώτημα οι πολίτες απαντούν ότι φταίνε και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες σε ποσοστό 47,3% και κυρίως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστό 11,8%.

Επιπλέον οι ευθύνες που επιρρίπτουν οι πολίτες στον πρώην υπουργό μεταφορών Κώστα Καραμανλή κινούνται περίπου σε ποσοστό 6,7%.

Αναφορικά τώρα με την στάση και την αξιολόγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γύρω από το δυστύχημα στα Τέμπη το 62,9% των πολιτών αξιολογούν αρνητικά τον πρωθυπουργό σε αντίθεση με ένα ποσοστό 28% που τον αξιολογούν θετικά.

Από την άλλη μεριά σε ότι αφορά την αξιολόγηση του κυρίου Τσίπρα για τη στάση του έναντι του δυστυχήματος των Τεμπών το 55,9% τον αξιολογεί αρνητικά και το 32,6% θετικά.

Στο ερώτημα «πόσο θα σας επηρεάσει το θέμα των Τεμπών στον τρόπο που θα επιλέξετε ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις εκλογές;», υπάρχει μία σχετική διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του εκλογικού σώματος.

Έτσι, ενώ αρχικά στην συλλογή στοιχείων της MRB από 6 έως 13 Μαρτίου το 55,6% δήλωνε επηρεασμένο από το δυστύχημα, στη μέτρηση που έγινε από 24 έως 28 Μαρτίου οι πολίτες σε ποσοστό 51,3% απαντούν ότι θα επηρεαστούν από λίγο έως καθόλου, ενώ ένα ποσοστό 43,2% δηλώνει από πολύ έως αρκετά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 60,8% των ερωτηθέντων διαφωνούν με την άποψη ότι η σημερινή κυβέρνηση έως τώρα έχει επιδείξει σημαντικό έργο και ότι το δυστύχημα των Τεμπών δεν θα τους εμποδίσει στο να την ψηφίσουν παρά τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου συμβάντος.

Αντίστοιχα το 65,4% δηλώνει ότι διαφωνεί με την άποψη ότι έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι τοποθετήσεις για την πρόταση Ανδρουλάκη

Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, συμφωνεί το 31.6% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, με την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη συμφωνεί το 10.8% των ερωτηθέντων, ενώ μάλλον συμφωνεί 20.8%. Σίγουρα διαφωνεί το 33.6%, ενώ μάλλον διαφωνεί το 15%, δηλαδή στο σύνολο το 48.6% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ το 19.9% -ποσοστό, επίσης, μεγάλο- δεν εκφράζει άποψη.

Με την πρόταση Ανδρουλάκη συμφωνεί το 40.5% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής. Σίγουρα συμφωνεί το 11.4%, ενώ μάλλον συμφωνεί 29.1%. Αντίθετα, από εκείνους που στήριξαν τη Χαριλάου Τρικούπη στις τελευταίες κάλπες, διαφωνεί το 53.2%, με το 42% να διαφωνεί σίγουρα και με το 11.2%, μάλλον να διαφωνεί.

Από εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019, συμφωνεί (είτε μάλλον, είτε σίγουρα) το 37.5%, ενώ διαφωνεί (είτε μάλλον, είτε σίγουρα) το 49.3%.

Αντίθετα, στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφεται ισχυρή διαφωνία (είτε μάλλον, είτε σίγουρα) σε ποσοστό 66.7%, όταν με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συμφωνεί το 20%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ