Μάχη του Τσίπρα σε δύο μέτωπα: Πρόωρες εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση – Ποιους θα πιέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Αν και η πανδημία εγείρει προσκόμματα στις πολιτικές δραστηριότητες, ο Αλ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει την πολεμική του σε βάρος της κυβέρνησης και να ε­ντείνει την πίεσή του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη. Η πανδημία του κορονοϊού και η ακρίβεια οριοθετούν ένα ευρύ πεδίο μάχης, όπου –κατά την εκτίμηση της Κουμουνδούρου– ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναπτύξει τις δυνάμεις του προκειμένου να επιφέρει καίρια πλήγματα στην κυβέρνηση. Θεωρούν δε ότι οι αστοχίες και οι λανθασμένοι χειρισμοί των αρμοδίων υπουργών σε πολλά επίπεδα καθιστούν ακόμη πιο ευνοϊκές τις συνθήκες.

«Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι αλλά και εξοργισμένοι με την κυβέρνηση και τον τρόπο που χειρίζεται τα προβλήματα», σημειώνουν. «Όσο περνάει ο χρόνος τόσο πιο ανοιχτοί θα γίνονται στο να ακούσουν τις δικές μας θέσεις και προτάσεις», προσθέτουν. Παρά τη σκληρή κριτική που δέχθηκε για το άκαιρο του ζητήματος, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επιμείνει σταθερά και το επόμενο διάστημα στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών όχι μόνο ως πολιτικό αίτημα αλλά και ως κοινωνική α­νάγκη, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του. «Η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, που θα σταματήσει τον κατήφορο και θα τη βγάλει από το τέλμα», επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας.

Μάχη του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο μέτωπα

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της κριτικής προς την κυβέρνηση, θα συνεχίσει τις περιοδείες του ανά την επικράτεια αλλά και τις στοχευμένες επισκέψεις (νοσοκομεία κ.ά.). Ο στόχος διπλός: Αφενός να αναδείξει την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας και αφετέρου να εκθέσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια διαφορετική πολιτική. Και αν το αίτημα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί τον βασικό πυλώνα της τακτικής που θα ακολουθήσει ο Αλ. Τσίπρας το επόμενο διάστημα, ο δεύτερος εξίσου βασικός πυλώνας της θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης στις εκλογές, όποτε αυτές κι αν διεξαχθούν.

Στο πλαίσιο αυτό θα εντείνει τις πιέσεις του προς την πλευρά πρωτίστως του Κινήματος Αλλαγής και δευτερευόντως του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ, ώστε να δεσμευθούν έστω και προφορικά προς την κατεύθυνση αυτή. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει πιο ασφυκτικό το περιβάλλον απομόνωσης έναντι της κυβέρνησης και ταυτόχρονα θα ενεργοποιήσει κοινωνικές και άλλες δυνάμεις που επιθυμούν αλλαγή πολιτικής και την απομάκρυνση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Στην Κουμουνδούρου πάντως κρατούν μικρό καλάθι όσον αφορά την ανταπόκριση των άλλων κομμάτων στο προσκλητήριο του κ. Τσίπρα για μέτωπο κατά της κυβέρνησης και συμπόρευση μετά τις εκλογές.

Αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια δέσμευση στην παρούσα φάση θα υπονόμευε σε μεγάλο βαθμό το αφήγημα της πολιτικής αυτονομίας που υ­πηρετούν ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Γ. Βαρουφάκης. Ενώ και το ΚΚΕ, από πολιτική και ιδεολογική κουλτούρα, δεν θα έλεγε «ναι» στην πρόσκληση από έναν πολιτικό φορέα που –κατά τον Περισσό– πρεσβεύ­ει αντιλαϊκές πολιτικές και ακολουθεί κατά γράμμα τις επιταγές των Βρυξελλών.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στο αφήγημά του για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, παρά την αρνητική στάση των άλλων κομμάτων. Έτσι θα περάσει υπόγεια το μήνυμα προς τους πολίτες που τοποθετούνται απέναντι στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο ίδιος δίνει μάχη για τη δημιουργία ενός μετώπου από τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, αλλά οι άλλοι αρνού­νται. Με τον τρόπο αυτό προσδοκά ότι θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη όσον αφορά τη μερίδα των πολιτών που επιθυμούν μια πολιτική αλλαγή και τον εκθρονισμό της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ