Η σκληρή μάχη ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το Κέντρο – Τι αποκαλύπτουν οι δημοσκόποι

Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι συμφωνούν σε ένα πράγμα: Οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στο πεδίο του Κέντρου. Ή­τοι, από την επιλογή που θα κάνουν την ώρα της κάλπης οι πολίτες εκείνοι που δεν συμφωνούν με τις ακραίες φωνές και την πόλωση και επιθυμούν την ο­μαλή πορεία της χώρας. Μέσα από τη σκλη­ρή αντιπαράθεση και την πόλωση, τα κόμματα, τουλάχιστον τα μεγαλύτερα, θα καταφέρουν να συσπειρώσουν τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων τους.

Απομένει λοιπόν να προσελκύσουν τους πολίτες αυτούς που δεν είναι πλήρως και απόλυτα ενταγμένοι σε κάποιον πολιτικό φορέα και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αποφασίζουν με τα δεδομένα της κάθε περιόδου. Μέχρι πρότινος, βασικοί (και μοναδικοί) διεκδικητές των λεγόμενων κεντρώων ψηφοφόρων ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, μετά την αλλαγή ηγεσίας, τον περασμένο Δεκέμβριο, στη μάχη μπήκε γερά και το Κίνημα Αλλαγής. Και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η μάχη θα είναι σκληρή, θα έχει και διάρκεια.

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse και στο ερώτημα «ποιος εκφράζει καλύτερα τον χώρο του Κέ­ντρου» το 26% απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, το 22% ο Ν. Ανδρουλάκης και το 20% ο Αλ. Τσίπρας. Διαφορετική η εικόνα από την έρευνα της GPO, όπου στο ίδιο ερώτημα το 30,1% απάντησε ο Ν. Ανδρουλάκης, το 26,4% ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ αρκετά πίσω, με 19,4%, ήταν ο Αλ. Τσίπρας.

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την εξουσία ο Κυρ. Μηστοτάκης κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να μετακινηθεί προς τον χώρο του Κέντρου προκειμένου να διευρύνει την επιρροή του σε μεγαλύτερα τμήματα ψηφοφόρων. Επιλογή που προκάλεσε κατ’ επανάληψη τη δυσφορία του συντηρητικού τμήματος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει μέχρι και το τέλος της θητείας του θα είναι εστιασμένη στον χώρο του Κέντρου.

Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να προωθήσει μέτρα και αποφάσεις που απέχουν πολύ από την ιδεολογία και τις παραδοσιακές αξίες της παράταξής του. Ο λόγος απλός: Και ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι… ρυθμιστής των εκλογών θα είναι οι κεντρώοι ψηφοφόροι, έχει απόλυτη ανάγκη την ψήφο του προκειμένου να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Κέντρο κινείται και ο Αλ. Τσίπρας, οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες του οποίου την περίοδο μετά τις εκλογές του 2019 αντανακλούν την επιθυμία του να αποστασιοποιηθεί από τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του (3%) και να ανοιχτεί σε ευρύτερα πεδία. Εκεί α­ποσκοπούν οι προσπάθειες διεύρυνσης με την ένταξη νεών προσώπων, όπως επίσης και οι αλλαγές που προωθεί στη δομή και στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή αυτή του κ. Τσίπρα είναι η βασική αιτία για τις τριβές και τις εντάσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό του κόμματος τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο.

Οι διαφωνούντες ανησυχούν με την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» που εφαρμόζει, καθώς θεωρούν ότι κινδυνεύει να αλλοιωθεί ο ιδεολογικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ και να μετατραπεί σε… πολιτικό σούπερ μάρκετ! Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει προς την κατεύθυνση που έχει χαράξει. Στον… δρόμο του θα συναντήσει και τον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος, λίγο-πολύ, στο ίδιο target group θα απευθυνθεί στις επόμενες εκλογές. Με απώτερο στόχο να οριοθετήσει και να περιχαρακώσει τον χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι λόγω της πόλωσης που θα προκαλέσουν τα δύο μεγάλα κόμματα ένας σημαντικός αριθμός πολιτών θα τους γυρίσει την πλάτη και θα αναζητήσει πιο ψύχραιμες φωνές. Και αυτό το κενό θεωρούν ότι μπορεί να το καλύψει το Κίνημα Αλλαγής.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ