Ποιον στηρίζει ο Δημήτρης Βίτσας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς ο Δ.Βίτσας ποια υποψηφιότητα θα υποστηρίξει για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: “Ο κ.Τσακαλώτος θεωρώ ότι είναι πιο κοντά στις απόψεις μου, δεν ταυτίζονται οι απόψεις μας αλλά είναι πιο κοντά, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε την εμπειρία του και τις δυνατότητές του ώστε να συγκροτηθεί με σίγουρο βηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Αναφορικά με τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ
Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Θεωρώ ότι ως τώρα τα έχουμε πάει πολύ καλά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτά που γράφουνε στις εφημερίδες ότι σφαζόμαστε και λοιπά εγώ «αίμα» δεν έχω δει.

Ερωτηθείς ποια υποψηφιότητα θα υποστηρίξει για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι εμένα μου ταιριάζει περισσότερο από άποψη πολιτικών θέσεων αλλά και αυτού που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ο κ.Τσακαλώτος, αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτω και τις άλλες. Ο κ.Τσακαλώτος θεωρώ ότι είναι πιο κοντά στις απόψεις μου, δεν ταυτίζονται οι απόψεις μας αλλά είναι πιο κοντά, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε την εμπειρία του και τις δυνατότητές του ώστε να συγκροτηθεί με σίγουρο βηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση περί διαρχίας
Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή διαρχία. Θα πάμε στο συνέδριο θα καθορίσουν ορισμένα πράγματα στο διαρκές συνέδριο και μετά θα πάμε σε μια γενική ψηφοφορία των μελών και των φίλων του κόμματος που θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Σημαντικότατο είναι να επικρατήσει πνεύμα ενότητας, δεν υπάρχει καμια διάθεση «άμα χάσω φεύγω» άλλωστε θα ήταν και όρος για να χάσει κάτι τέτοιο και νομίζω ότι πολύ γρήγορα ξεπερνάμε τα προβλήματα και πολύ γρήγορα και με τη βοήθεια του Α. Τσίπρα θα βρεθούμε σε θέση μάχης. Άλλωστε ο στόχος είναι ο νέος πρόεδρος να μιλήσει στη ΔΕΘ.
Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Βεβαίως πολλά πράγματα θα αλλάξουν, βεβαίως θα πάμε σε ένα συνέδριο μετά τον Νοέμβριο όπου θα εκλεγεί καινούργια Κεντρική Επιτροπή -έτσι νομίζω δηλαδή ή έτσι θέλω- και καινούργιος Γραμματέας και καινούργια Γραμματεία άρα με ανανεωμένη διάθεση θα προχωρήσουμε. Εγώ δυσκολεύομαι να έχω ως λύση κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα την ανανέωση. Ανανέωση, ανανέωση, ανανέωση στο τέλος … εντάξει. Το πρόγραμμα ορίζει πλαίσιο, εκείνο που θα πρέπει να κάνεις είναι με βάση το πλαίσιο να ορίσεις πολύ συγκεκριμένη τακτική και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

Ερωτηθείς αν έκανε καλώς και παραιτήθηκε ο κ. Τσίπρας
Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Δεν ήταν βαρίδι αλλά όπως και να το μετρήσει κανένας, πέρα από το ότι ήταν δική του απόφαση, θα ήταν κουζουλό να πάμε με μια λογική «δεν συνέβη τίποτα, χάσαμε 11-12 μονάδες, χάσαμε κέντρα που ήταν συνήθως αριστερά …». Αποφάσισε ο ίδιος να πει ότι θα αναδείξουμε μια νέα ηγεσία, μετά στο συνέδριο να αναδείξουμε και μια νέα Κεντρική Επιτροπή και νομίζω ότι θα είμαστε πολύ χρήσιμοι και για την Αριστερά και για την κοινωνία.

Ερωτηθείς αν θα έχει λευκή επιταγή ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Σε ένα αριστερό κόμμα βασική αρχή είναι η συλλογικότητα οπότε λευκή επιταγή δεν υπάρχει για κανέναν μας. Υπάρχει κατανόηση, υπάρχει γνώση των δυσκολιών και υπάρχει και το ζήτημα της στήριξης. Δεν θα είναι υπό κηδεμονία, εμείς θέλουμε όργανα που να λειτουργούν ανταλλάσσουμε ιδέες και αυτό είναι ωφέλιμο και για το κόμμα και για την κοινωνία.
ΔΗΜ: Όταν λέτε ότι δεν θα έχει λευκή επιταγή άρα είναι ένα είδος κηδεμονίας
Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Εγώ θεωρώ πάντως ότι ο τρόπος που μεταφερόταν και στον Αλ.Τσίπρα η εικόνα της πραγματικότητας δεν ήταν ακριβής άρα για αυτό δεν λεω ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη. Ως πρόεδρος του κόμματος έχει ευθύνη, αντικειμενικά το λεω και είναι πέραν και της αγάπης και της εκτίμησης που του έχω αλλά έτσι είναι τα πράγματα.
Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Δεν διαβάσαμε σωστά την κοινωνία, το θέμα είναι ότι για όλα αυτά δεν μπορεί να φταίει το οικονομικό επιτελείο. Το οικονομικό επιτελείο έχει μια συγκεκριμενη δουλειά, εμείς ζούσαμε όλοι μαζί τη ζωή και μερικά πράγματα δεν τα είχαμε σε γνώση μας. Δηλαδή μέλη του κόμματος τα οποία ανήκουν στους μικρομεσαίους και είχαν πάρει επιδότηση άνω των 100.000€ δεν μας το είπανε ότι έχουμε πάρει τόσο μεγάλες επιδοτήσεις δηλαδή να ξέρουμε τι γίνεται. Αλλά και αυτές οι επιδοτήσεις ή αυτά που θα γίνουν θα έρθει η ώρα που θα ζητηθούν πίσω, όχι από την κυβέρνηση αλλά από τους εταίρους μας και τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λογαριασμό και θα έχει περάσει ο καιρός και θα βρεθούμε πάλι σε μια δύσκολη κατάσταση και ελπίζω ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο μνημόνιο.

Αναφορικά με τα F35
Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Το F35 αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο μαχητικό αεροπλάνο που υπάρχει. Αν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε F35 βεβαίως να τα πάρουμε αλλά όχι εις βάρος άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου για την κοινωνική ζωή της χώρας. Και F35 να πάρουμε, βεβαίως τις φρεγάτες Belharra που εμείς πρώτοι διαπραγματευτήκαμε αλλά η λογική να γίνουμε το Ισραήλ της Ευρώπης δεν είναι η καλύτερη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...