Ποιον απειλεί ο Ρόμπερτ Κένεντι;

Του Χρίστου Καλουντζόγλου

Όταν ο γόνος της οικογένειας Κένεντι, με το βαρύ όνομα Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος την αμερικανική προεδρία, πολλοί αναλυτές τον χαρακτήρισαν «ταραχοποιό» του Δημοκρατικού Κόμματος, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που είναι στην αριστερή πτέρυγα και οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με αρκετές πολιτικές επιλογές του προέδρου Μπάιντεν, κυρίως στο Παλαιστινιακό.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειχναν όντως ότι ο Κένεντι ήταν απειλή για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ωστόσο η υποψηφιότητα Κένεντι είναι απειλή και για τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα.

Η δημοσκόπηση του NBC, που διενεργήθηκε στος διάστημα 12-16 Απριλίου, με δείγμα 1.000 ψηφοφόρων έδειξε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν προηγείται με δύο μονάδες του Ντόναλντ Τραμπ, όταν οι ψηφοφόροι έχουν επίσης να επιλέξουν μεταξύ του Κένεντι Τζούνιορ, της υποψηφίας του Πράσινου Κόμματος Τζιλ Στάιν και του ανεξάρτητου Κόρνελ Γουέστ. Αν όμως η μάχη γίνεται μόνο μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ, τότε ο νυν πρόεδρος βρίσκεται δύο μονάδες πίσω από τον τέως πρόεδρο. Βεβαίως οι διαφορές είναι οριακές, αφού το περιθώριο σφάλματος είναι 3,1%.

Το εύρημα που έχει ενδιαφέρον στην δημοσκόπηση αυτή είναι ότι το 15% των ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν Τραμπ αν ο μοναδικός αντίπαλός του ήταν ο Μπάιντεν, θα στρέφονταν στην υποψηφιότητα του Κένεντι Τζούνιορ, σε περίπτωση που στις κάλπες θα είχαν να επιλέξουν μεταξύ πέντε υποψηφίων για την προεδρία. Το αντίστοιχο ποσοστό που χάνει ο Μπάιντεν είναι 7%.

Επίσης το 40% των ψηφοφόρων που δηλώνουν ρεπουμπλικανοί βλέπουν θετικά τον Κένεντι Τζούνιορ, ενώ από τους δημοκρατικούς, θετική γνώμη έχει το 16%.

Αυτή η δημοσκόπηση κατέγραψε εντελώς διαφορετική τάση στο εκλογικό σώμα, αφού μόλις τον Φεβρουάριο, η έρευνα του πανεπιστημίου Quinnipiac είχε βγάλει το συμπέρασμα ότι ο Μπάιντεν θα έχανε 11 μονάδες αν στις κάλπες πήγαιναν τρεις υποψήφιοι, ενώ ο Τραμπ θα έχανε 8 μονάδες.

Το «παιδομάζωμα» των Κένεντι από το επιτελείο Μπάιντεν

Στο στρατόπεδο Μπάιντεν πάντως δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια και «στρατολόγησαν» πάνω από δέκα μέλη της οικογένειας Κένεντι για να πουν δημοσίως ότι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Μπάιντεν.

Ο Ρόμπερτ Φ.Κένεντι Τζούνιορ αναφερόμενος στους συγγενείς του που δήλωσαν δημόσια την υποστήριξη στον Μπάιντεν είπε ότι «σε κάποιους δεν αρέσει που είναι υποψήφιος», αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν αλλάζει τα συναισθήματά του απέναντι στην οικογένεια.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετά μέλη της οικογένειας είχαν πάρει αποστάσεις από τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ πριν από χρόνια, καθώς είχε υιοθετήσει θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία και συμμετέχει σε οργάνωση που αντιτίθεται στους εμβολιασμούς των παιδιών.

Όταν ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ ανακοίνωσε ότι μαζί του ως υποψήφια αντιπρόεδρος κατεβαίνει η Νικόλ Σάναχαν, διαβεβαίωνε ότι «αυτή η ανακοίνωση θα συγκλονίσει το πολιτικό κατεστημένο». Πάντως η Σάναχαν είναι πρωτάρα στην πολιτική σκηνή, ενώ αντίθετα είναι γνωστή με την ιδιότητα της δικηγόρου και κυρίως ως φιλάνθρωπος, με το Ίδρυμα Bia-Echo, που εστιάζει στα δικαιώματα των γυναικών, την δικαστική μεταρρύθμιση και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Η Νικόλ και εγώ εγκαταλείψαμε το Δημοκρατικό Κόμμα. Οι αξίες μας δεν άλλαξαν. Το Δημοκρατικό Κόμμα άλλαξε», είχε πει τότε ο Κένεντι.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ο Μπάιντεν και ο Τραμπ οδεύουν προς μία κλειστή κούρσα, με μικρές διαφορές στην πρόθεση ψήφου. Ο Μπάιντεν προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του στην φιλελεύθερη πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, που έχει πληγεί από την στάση του στον πόλεμο της Γάζας. Ο Τραμπ από την άλλη πλευρά κάνει περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις στα δικαστήρια, παρά σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...