Ποιοί μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ το 2024


Η ελαχιστοποίηση της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και την αύξηση της εισπραξιμότητας, αποτελούν κρίσιμο «κεφάλαιο» για το 2024 στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Πέρα από τις τροποποιήσεις που έφερε το φορολογικό νομοσχέδιο, που περιλάμβαναν τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, το 2024 φέρνε την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, την καθολική εφαρμογή του myDATA, και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σχεδιάζονται 72.000 φορολογικοί έλεγχοι για το νέο έτος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καλύπτοντας πλήρεις, στοχευμένους, και ελέγχους για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων στον τομέα των ακινήτων. Η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΕΕ) προγραμματίζει 16.600 στρατευμένους επιτόπιους έλεγχους και 885 έλεγχους – έρευνες φοροδιαφυγής.

Στο στόχαστρο βρίσκονται αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές, και δωρεές, χαρακτηριζόμενες ως υψηλού κινδύνου για μαύρο χρήμα ή φοροδιαφυγή. Ο ελεγκτικός μηχανισμός επικεντρώνεται σε ελέγχους της τριετίας, με το 75% να αφορά περιπτώσεις που έχουν λήξει οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Στη λίστα των ελέγχων για το 2024 βρίσκονται όσοι αποκτούν εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb, υπόκειται σε ΦΠΑ. Αναμένεται να ληφθούν στοιχεία από πλατφόρμες όπως Airbnb, Booking.com, και Expedia Group/VRBO. Επιπλέον, ελέγχονται αγορές ακινήτων με μετρητά, με ειδικές διασταυρώσεις για τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν.

Για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, η σύγχρονη τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο, με τη χρήση καμερών κατά τους επιτόπιους ελέγχους. Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες, ενώ στις συναντήσεις στα γραφεία της ΑΑΔΕ, θα διατηρείται για 5 έτη. Η προσέγγιση αυτή αυξάνει την ακρίβεια και την αξιοπιστία των ελέγχων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαύρα μαντάτα για τον Μητσοτάκη από την Εκκλησία και το Άγιο Όρος

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Μαύρα μαντάτα έρχονται από...