Πληθωρισμός: Έρχεται νέα πτώση; Τι θα γίνει με τις τιμές στα τρόφιμα

Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ενισχύει τις προσδοκίες για περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάιο, ακόμα και κάτω από το 3%. Μία «πρώτη γεύση» θα πάρουμε μέσω των αυριανών ανακοινώσεων της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και για κάθε χώρα ξεχωριστά. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 9 Ιουνίου. Ήδη η Ισπανία ανακοίνωσε περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάιο στο 3,2% από 4,1% τον Απρίλιο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ συνεχίζει να υποχωρεί καθώς εδώ και πέντε ημέρες κινείται κάτω από 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν και η μείωση αυτή αποτυπώνεται πιο αργά στην χονδρική τιμή του ρεύματος, παρόλα αυτά η τιμή του κινείται σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα, με τη μέση τιμή το Μάιο να κλείνει στα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν το αντίστοιχο μήνα του 2022 ανέρχονταν στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αλλά και η τιμή του αργού πετρελαίου υποχωρεί όλο και περισσότερο, βρισκόμενη γύρω από τα 70 δολάρια το βαρέλι όταν τον Μάιο του 2022 είχε εκτοξευθεί στα 120 δολάρια το βαρέλι.

Είναι γεγονός ότι η μείωση της τιμής σε ενέργεια και καύσιμα δεν αποτυπώνεται άμεσα σε άλλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών όπως στα τρόφιμα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αν και είδαν το δείκτη των τροφίμων να υποχωρεί λίγο τον Απρίλιο, κινούμενος ανοδικά κατά 11,4%, όταν τον Μάρτιο η αύξηση είχε ξεπεράσει το 15%, αναμένουν μεγαλύτερη επιβράδυνση τους επόμενους μήνες. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν αυτό να φανεί μετά το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης ζήτησης που δημιουργείται από τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα συμβεί κάτι άλλο απρόοπτο.

Πρόβλημα ωστόσο παραμένει ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ο οποίος συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 6,1% από 5,9% τον Μάρτιο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...