Πλήρης απαξίωση Μητσοτάκη για τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου

Επιμένει να γυρίζει την πλάτη στους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει να θέσει υπό τον έλεγχο της Πολιτικής Προστασίας το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο μετά από τα στοιχεία που δημοσίευσε και «καίνε» την κυβέρνηση για την καταστροφή στον Έβρο.

Σε ερώτηση που δέχτηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, για το αν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους επιστήμονες, μετά από την επιστολή που του έστειλαν αρνούμενοι την υπαγωγή τους στην Π.Π., απάντησε:

«Αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και αξία στην κατάρτιση και επιστημονική γνώση, σε προβλέψεις και μοντέλα που χρησιμοποιεί η Πολιτική Προστασία». Μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «καμιά προσπάθεια φίμωσης, περιορισμού ή παρέμβασης σε κανένα οργανισμό. Και αυτό ζητώ να γίνει σαφές».

Τέλος, πρόσθεσε ότι η μεταφορά του Αστεροσκοπείου στην Π.Π. θα δώσει «μεγαλύτερη αξία και δύναμη στην επιστημονική γνώση».

Δηλαδή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκανε καμία αναφορά για την συνάντηση που ζήτησαν οι επιστήμονες και επέμεινε στο αφήγημα της κυβέρνησης.

«Δραματικές επιπτώσεις»

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες τόνισαν ότι η υπαγωγή στην Π.Π. «θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υπόσταση του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα» και σημείωναν ότι θα ζητήσουν συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Τα Μέλη του ΔΣ του Ε.Α.Α. συμφώνησαν ότι η παροχή υπηρεσιών δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω προγραμματικής συμφωνίας ή/και με σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν τα Ερευνητικά Κέντρα με Υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το Ε.Α.Α. με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπουργείο Ναυτιλίας).

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΔΣ εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο όπως αποστείλει επιστολή ζητώντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να του εκφράσει τους προβληματισμούς του ΔΣ του ΕΑΑ αλλά και τις προτάσεις του για μια αποτελεσματική συνεργασία με το Υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, εντός του υφιστάμενου και πρόσφατα νομοθετηθέντος θεσμικού πλαισίου, χωρίς να είναι αναγκαία η υπαγωγή του Ε.Α.Α. στο Υπουργείο, γεγονός το οποίο θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υπόσταση του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα. Επιπλέον, θα ζητηθεί συνάντηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς και την εποπτεύουσα αρχή (ΓΓΕΚ), προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη σχετική ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση θα επιδιωχθεί να διαφυλαχθεί η νομική υπόσταση του ΕΑΑ ως ανεξάρτητου ΝΠΔΔ, εποπτευομένου από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.»

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ