Πιο μεταδοτική αλλά με μικρότερη νοσηρότητα η παραλλαγή «Όμικρον»

Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις έρευνες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Λοιμώξεων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι η παραλλαγή «Όμικρον», η οποία σαρώνει στον αφρικανικό Νότο και έχει ήδη εντοπιστεί σε 57 χώρες, εκτοπίζοντας από το πεδίο την παραλλαγή «Δέλτα», είναι σαφώς περισσότερο μεταδοτική, αλλά, όπως φαίνεται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκαλεί πολύ μικρότερη και πολύ λιγότερο σοβαρή νόσηση.

Οι δύο αυτές προσεγγίσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τη χθεσινή δήλωση του Άντονι Φάουτσι στην Ουάσιγκτον, που κι αυτός επιβεβαίωσε πως η «Όμικρον» είναι μεν η μεταδοτικότερη αλλά η λιγότερο επικίνδυνη παραλλαγή του κορωνοϊού.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η “Όμικρον” δεν είναι σοβαρότερη από τη “Δέλτα”», είπε ο γνωστός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι και λιγότερο σοβαρή», πρόσθεσε, στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.

«Πιστεύω ότι θα χρειαστούν ακόμη τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τη Νότια Αφρική. Κατόπιν, όταν θα έχουμε περισσότερες μολύνσεις στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε το επίπεδο της σοβαρότητας», υπογράμμισε.

Ο Φάουτσι επισήμανε πως τα δεδομένα που προέρχονται από τη Νότια Αφρική δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται, εξηγώντας ότι ο πληθυσμός της χώρας αυτής έχει την ιδιαιτερότητα να είναι πολύ νεαρής ηλικίας. Ωστόσο, η νέα παραλλαγή είναι «σαφώς υψηλά μεταδοτική, πιθανότατα περισσότερο από τη “Δέλτα”», κατέληξε ο Φάουτσι.

Σε δήλωσή του το πρωί της Τετάρτης το ECDC ανέφερε πως μέχρι στιγμής όλα τα κρούσματα της παραλλαγής «Όμικρον» στην Ευρώπη, για τα οποία υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ήταν είτε ήπια είτε εντελώς ασυμπτωματικά, ενώ και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Επειγόντων του Π.Ο.Υ., Μάικλ Ράιαν, είπε ότι «η γενική συμπεριφορά που παρατηρούμε μέχρι σήμερα δεν δείχνει καμία αύξηση της σοβαρότητας. Στην πραγματικότητα σε κάποιες περιοχές του νότιου τμήματος της Αφρικής αναφέρονται πιο ήπια συμπτώματα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «βρισκόμαστε στην αρχή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο αναλύουμε αυτά τα δεδομένα», υπογραμμίζοντας ότι οι επιστήμονες μόλις έχουν αρχίσει να εξετάζουν το παραλλαγμένο στέλεχος.

Από την άλλη, ο πολύ γνωστός καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου Νιλ Φέργκουσουν είναι πιο επιφυλακτικός. Το πρωί της Τετάρτης είπε σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι η παραλλαγή «Όμικρον» μεταδίδεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ότι ακόμα είναι άγνωστο ποια είναι η επίδρασή της στη σοβαρότητα της νόσησης. «Τα περιστατικά της “Όμικρον” διπλασιάζονται τουλάχιστον κάθε τρεις ημέρες, ίσως και κάθε δύο ημέρες, αυτή τη στιγμή. Για να το βάλουμε σε ένα πλαίσιο, εξαπλώνεται με την ίδια ή μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν του πρώτου στελέχους του ιού τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς. Οπότε, υπάρχει ανησυχία. Με αυτόν τον ρυθμό είναι πιθανό να εκτοπίσει τη “Δέλτα” πριν από τα Χριστούγεννα» ανέφερε ο καθηγητής.

Ο Μάικλ Ράιαν είπε πως, βάσει των πληροφοριών από το νότιο τμήμα της Αφρικής, όλα «δείχνουν ότι το εμβόλιο μοιάζει να διατηρεί την προστασία που προσφέρει», αν και παραδέχτηκε ότι ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής «Όμικρον» λόγω των πολλών μεταλλάξεων που αυτή εμφανίζει στην πρωτεΐνη-ακίδα της.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «είναι πολύ απίθανο» το παραλλαγμένο στέλεχος να διαφεύγει εντελώς από την προστασία των εμβολίων. «Τα προκαταρκτικά στοιχεία που διαθέτουμε από το νότιο τμήμα της Αφρικής δεν δείχνουν ότι υπάρχει απώλεια της αποτελεσματικότητας σε καταστροφικό ποσοστό. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο αυτή τη στιγμή» σημείωσε.

Η φωτογραφία της παραλλαγής «Όμικρον»

Επιδημιολόγοι και ειδικοί του τμήματος Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κόνγκ κατόρθωσαν να τραβήξουν μια μικροφωτογραφία ενός κυττάρου νεφρού πιθήκου μετά από μόλυνση με το στέλεχος «Όμικρον» SARS-CoV-2 και έδωσαν στη δημοσιότητα την εικόνα σε χαμηλή και υψηλή μεγέθυνση.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι σε μικρή μεγέθυνση, η φωτομικρογραφία δείχνει βλάβη σε κύτταρα με διογκωμένα κυστίδια που περιέχουν μικρά μαύρα ιϊκά σωματίδια. Η φωτομικρογραφία υψηλής μεγέθυνσης δείχνει επίσης συσσωματώματα ιικών σωματιδίων στα οποία φαίνεται η μετάλλαξη στην επιφάνειά τους.

Νωρίτερα, οι ερευνητές είχαν καταφέρει να απομονώσουν την «Όμικρον» από κλινικά δείγματα, κάτι που θα επιτρέψει την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων κατά του νέου στελέχους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γρίφος από την Όλγα Γεροβασίλη μετά τις δημοσκοπήσεις για όσα θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Αληθεύει; 248.000 ευρώ για να τραγουδήσει η Μποφίλιου στο Σύνταγμα;

Η Πυθία καταγράφει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Η τοποθέτηση της Γκιλφόιλ στην Αθήνα και οι business στα Βαλκάνια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η τοποθέτηση της Κίμπερλι...