Πετρέλαιο: «Βουτιά» των ροών προς τη Δύση

Οι εξαγωγές αργού της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν απότομα τον Αύγουστο, καθώς το Ριάντ ηγείται της προσπάθειας του ΟΠΕΚ+ να περιορίσει την παραγωγή και να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου.

Οι ροές πετρελαίου από το βασίλειο υποχώρησαν σε περίπου 5,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό συγκρίνεται με το αναθεωρημένο επίπεδο των 6,3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως τον Ιούλιο. Οι αποστολές προς τους περισσότερους σημαντικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των ΗΠΑ, έπεσαν σε χαμηλά πολλών ετών.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, περιορίζουν την προσφορά προκειμένου να στηρίξουν την αγορά, ιδίως εν μέσω ενδείξεων για υποτονική ζήτηση στη μεγάλη καταναλώτρια πετρελαίου Κίνα. Από τον Ιούλιο, η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μονομερή μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως επιπλέον των υφιστάμενων περιορισμών.

Υποχώρησαν και οι ροές προς την Κίνα

Οι ροές προς την Κίνα, την κύρια αγορά του βασιλείου, υποχώρησαν σε περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αυτό είναι το χαμηλότερο που παρατηρήθηκε από τον Ιούνιο του 2020, τους πρώτους μήνες της πανδημίας, όταν η ζήτηση πετρελαίου κατέρρευσε παγκοσμίως. Οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα τον Αύγουστο υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που το Bloomberg άρχισε να τις παρακολουθεί το 2017.

Οι αποστολές προς τη Δύση σημείωσαν επίσης βουτιά. Τα παρατηρούμενα φορτία προς τις ΗΠΑ ήταν μόλις 81.000 βαρέλια ημερησίως, ο μικρότερος όγκος που έχει παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς τα πλοία που μεταφέρουν περίπου 24 εκατομμύρια βαρέλια σαουδαραβικού αργού που φορτώθηκαν τον περασμένο μήνα δεν έχουν ακόμη σηματοδοτήσει τον τελικό προορισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι οι αριθμοί για συγκεκριμένες χώρες -ιδιαίτερα οι μεταφορές μεγάλων αποστάσεων- είναι πιθανό να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η Σαουδική Αραβία δεν ήταν ο μόνος ενεργειακός γίγαντας της Μέσης Ανατολής που περιόρισε τις ροές τον Αύγουστο. Οι αποστολές από το Κουβέιτ – τον πέμπτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ – μειώθηκαν σε περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από τα τέλη του 2016. Οι αποστολές προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή βαρελιών από το Κουβέιτ, έπεσαν κατά περίπου 45%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ