Παγώνουν όλα τα σχέδιά τους: Αυτές είναι όλες οι μεγάλες εταιρείες που επηρεάζονται από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ορισμένες από τις πιο γνωστές εταιρείες στον κόσμο βλέπουν ήδη τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς να επηρεάζει τις δραστηριότητές τους.

Στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ σφαγιάζοντας πάνω από 1.400 αμάχους και παίρνοντας πάνω από 220 ομήρους. Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας (Δείτε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις).

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν τον πόλεμο να παγώνει όλα τα σχέδιά τους. Ωστόσο παγκοσμίως ο αντίκτυπος είναι σοβαρός, από τα ποσά που δαπανώνται για διαφήμιση έως τον τουρισμό και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Με τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός να απορρίπτονται, αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις με διεθνή παρουσία έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις. Το CNBC συγκέντρωσε τις κυριότερες εξ αυτών.

Οι αεροπορικές

Σε ανακοίνωσή της United Airlines ανέφερε ότι η απόδοση του τέταρτου τριμήνου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια των αναστολών πτήσεων προς Τελ Αβίβ. Το αναθεωρημένο εύρος της για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ήταν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

«Έχουμε απαράμιλλη γεωγραφική ποικιλομορφία με ένα μεγάλο εγχώριο δίκτυο που συμπληρώνεται από το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο μεγάλων αποστάσεων και τα δύο είναι σταθερά κερδοφόρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Scott Kirby νωρίτερα αυτό το μήνα. «Αν και αυτό είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό, δημιουργεί όντως κάποιο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο και αστάθεια, όπως βλέπουμε αυτή τη στιγμή με το παροδικό χτύπημα στα περιθώρια αυτό το τρίμηνο ως αποτέλεσμα της τραγωδίας στο Ισραήλ».

Η United είναι ένας από τους πολλούς αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένων των Delta Air Lines και American Airlines που έσπευσαν να αλλάξουν χρονοδιαγράμματα καθώς ο πόλεμος μαίνεται.

Συγκεκριμένα, ο El Al, ο ισραηλινός αερομεταφορέας, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες πραγματοποίησε διεθνείς πτήσεις για να βοηθήσει να φέρει πίσω στη χώρα εφέδρους από το εξωτερικό.

Σε όλη την ταξιδιωτική βιομηχανία, ο πόλεμος είναι στο μυαλό των διευθυντικών στελεχών.

Boeing

Ο αεροναυπηγικός κολοσσός Boeing προειδοποίησε ότι ο πόλεμος μπορεί να επηρεάσει τόσο προμηθευτές όσο και πελάτες του και κατά συνέπεια και τις δικές του δραστηριότητες και οικονομικά αποτελέσματα.

Royal Caribbean

Μόνο το 1,5% της χωρητικότητας της εταιρείας κρουαζιέρας Royal Caribbean συνδέεται με το Ισραήλ, σύμφωνα με τον CEO, Jason Liberty. Ωστόσο η εταιρεία προσφέρει τη δωρεάν χρήση του Rhapsody of the Seas για την απομάκρυνση Αμερικανών από το Ισραήλ.

«Θα ήθελα να αναγνωρίσω την απίστευτη προσπάθεια από τις ομάδες και το πλήρωμά μας στο Rhapsody of the Seas που εργάζονται ακούραστα με το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την ασφαλή απομάκρυνση των Αμερικανών από το Ισραήλ», δήλωσε ο Liberty. «Η εγκάρδια ευγνωμοσύνη μου απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους».

Snap

Οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν μεταξύ εκείνων που είδαν τη σύγκρουση να επηρεάζει το εργατικό δυναμικό, τις διαφημιστικές δαπάνες και τις αλυσίδες εφοδιασμού. H Snap ανέφερε στην τελευταία ανακοίνωση αποτελεσμάτων ότι πολλές διαφημιστικές καμπάνιες να παγώνουν αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου. Αυτό έχει σταθμιστεί στα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου.

Η Snap είπε ότι θα ήταν «ασύνετο» να κάνει επίσημες προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου, «λόγω της απρόβλεπτης φύσης του πολέμου».

Meta

Η επικεφαλής των οικονομικών της Meta, Σούζαν Λι, δήλωσε ότι Facebook και Instagram έχουν δει χαμηλότερες διαφημιστικές δαπάνες μέχρι στιγμής στο τρίμηνο, σε σχέση με πριν αρχίσει η σύγκρουση. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτό είναι κάτι που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε», είπε σε call με αναλυτές την περασμένη Τετάρτη.

Technology Align

Η εταιρεία προειδοποίησε ότι αναμένει «αυξημένους αντίθετους ανέμους» από την αβεβαιότητα και τα πιθανά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που ανακύπτουν από τον πόλεμο.

Αρκετές ακόμη εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των Aon και West Pharmaceutical
εστιάζουν στην υποστήριξη των εργαζομένων και των μελών των οικογενειών τους που ζουν στην περιοχή.

Το Ισραήλ φημίζεται για τη σκηνή startup και τεχνολογίας, με τους επιχειρηματίες να αναρωτιούνται τώρα πώς να προωθήσουν τη νέα κανονικότητα, ειδικά καθώς οι πολίτες καλούνται να υπηρετήσουν σε εφεδρικές μονάδες.

Service Now

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Γουίλιαμ ΜακΝτέρμοτ είπε κατά τη διάρκεια συνομιλίας της εταιρείας με αναλυτές την Τετάρτη ότι η υπάλληλος Σλόμι Σιβίντια ήταν μεταξύ εκείνων που δολοφονήθηκαν στο Φεστιβάλ Μουσικής Supernova. «Ήταν ένα άτομο που έχαιρε σεβασμού, εκτίμησης και ήταν καλή φίλη». «Η καρδιά μας προσεύχεται για τους αθώους από όλες τις πλευρές. Ακόμη και χωρίς αισιοδοξία πια, επιλέγουμε να τιμήσουμε το όνειρο ενός ειρηνικού και ευημερούντος μέλλοντος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.

General Dynamic

Εταιρείες που ειδικεύονται στην άμυνα βρίσκονται επίσης σε επιφυλακή καθώς η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός βλημάτων πυροβολικού των ΗΠΑ είχε ήδη αυξήσει την παραγωγή πυροβολικού για να καλύψει τις ανάγκες εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία Τώρα, η εταιρεία εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγή έως και τις 100.000 μονάδες το μήνα, από 14.000.

«Νομίζω ότι η κατάσταση στο Ισραήλ θα ασκήσει μόνο ανοδική πίεση σε αυτή τη ζήτηση», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη της General Dynamics την Τετάρτη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ