Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ψάχνει την επιβολή της (απαράδεκτης) λύσης «δύο κρατών»

Μια απαράδεκτη «Λύση δύο κρατών» στο Κυπριακό ζητά ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο (Jack Straw), υποστηρίζοντας πως η Κύπρος δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Ο Βρετανός πρώην επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις, σε άρθρο του στον ιστότοπο Politico ανέφερε ότι δήθεν η διεθνής κοινότητα «πρέπει να δεσμευτεί για μια λύση δύο κρατών στο Κυπριακό εάν οι διαπραγματεύσεις για επανένωση αποτύχουν και πάλι».

Υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου, θα πρέπει να «σπάσει το ξόρκι της Κύπρου, να βάλει τη λύση των δύο κρατών στο τραπέζι και να επιδιώξει να πείσει άλλους εταίρους ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσει αυτή η σύγκρουση».

Πρόσθεσε ότι:

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου η διάσπαση των κρατών ήταν η λιγότερο χειρότερη διαθέσιμη επιλογή. Η Τσεχοσλοβακία διαλύθηκε ειρηνικά σε δύο κράτη το 1993. Στα Βαλκάνια, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν κάθε άλλο παρά ειρηνική, ωστόσο οι περισσότερες από τις νέες δημοκρατίες έχουν ένα καλύτερο μέλλον μπροστά τους τώρα από ό,τι είχαν ποτέ όταν ήταν σε ένα μόνο έθνος».

Επιπλέον, είπε ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτραπεί στην Κύπρο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γράφει ότι «καθώς η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ έγινε σαφέστερη, οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ, με διεθνή υποστήριξη, υπολόγισαν ότι η σύνδεση μιας συμφωνίας για μια ειρηνευτική διευθέτηση με την ένταξη στην ΕΕ προσέφερε την καλύτερη ελπίδα για την επίλυση του διχασμού του νησιού».

Ανέφερε στη συνέχεια το δημοψήφισμα του φιλοτουρκικού Σχεδίου Ανάν το 2004, στο οποίο «οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν συντριπτικά υπέρ και οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν κατά με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά».

«Πολλοί από εμάς που είχαμε παρακολουθήσει αυτή τη διαδικασία πιστεύαμε ότι υπήρχε σοβαρή διπροσωπία από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων διαπραγματευτών. Εκ των υστέρων, θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να είχαμε θέσει την ένταξη της Κύπρου στον πάγο σε αυτό το στάδιο και να καταστήσουμε σαφές και στις δύο πλευρές ότι μόνο ένα ενωμένο νησί θα επιτρέπεται να ενταχθεί στην ΕΕ», είπε.

Σε άλλο σημείο του άρθρου, περιφρόνησε τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία, λέγοντας ότι «η στενή σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μακροχρόνια, διάχυτη και πολλοί πιστεύουν, μάλλον ανθυγιεινή».

Πρόεσθεσε, ότι «την τελευταία δεκαετία, η μικροσκοπική Κύπρος ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος άμεσος επενδυτής στη Ρωσία».

ΠΗΓΗPolitico

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...