Ο πληθωρισμός είναι «άπληστο θηρίο»

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχο της ΕΚΤ για το 2%.

«Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος», είπε ο Νάγκελ σε εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Βερολίνο. Οι νομισματικοί φύλακες πρέπει να παραμείνουν επίμονοι, αφού η άνοδος των τιμών είναι επίσης πεισματική: «Για μένα, ο πληθωρισμός είναι σαν ένα άπληστο θηρίο. Και πρέπει να πολεμήσουμε αυτό το άπληστο θηρίο», πρόσθεσε.

Ο Νάγκελ είπε πρόσφατα ότι τα επιτόκια ίσως χρειαστεί να αυξηθούν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη σηματοδοτήσει ένα επόμενο βήμα για τον Ιούλιο.

Το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο καθορίζει τις τάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το οποίο λαμβάνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την κεντρική τράπεζα για «στάθμευση» πλεοναζόντων κεφαλαίων, είναι ήδη 3,50% – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ επεσήμανε πρόσφατα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε επίσης εκδώσει μια σαφή σύσταση: «Εάν η διάρκεια του πληθωρισμού είναι αβέβαιη, οι εκτιμήσεις διαχείρισης κινδύνου μιλούν υπέρ μιας πιο αυστηρής πορείας νομισματικής πολιτικής».

Ο οικονομολόγος Χάινερ Φλασμπεκ από την άλλη, τόνισε στο Focus Online ότι η ΕΚΤ οδηγεί την οικονομία σε ύφεση με την περιοριστική νομισματική πολιτική της.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...