«Ο Μπεκενμπάουερ συνδιαμόρφωσε τη Γερμανία»

Καταιγισμός δημοσιευμάτων στο γερμανικό Τύπο για τον θάνατο του «αυτοκράτορα» του ποδοσφαίρου Φραντς Μπεκενμπάουερ. Σχόλια, αναλύσεις, ρεπορτάζ καλύπτουν κάθε πτυχή της ζωής του. Το Spiegel που κάποτε αποκάλυψε και μια σκοτεινή πλευρά του για ένα φερόμενο χρηματισμό σχετικά με τη διοργάνωση του Μουντιάλ στη Γερμανία το 2006, σήμερα γράφει: «Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ποδοσφαιριστής. Διαμόρφωσε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας όπως ο Κόνραντ Αντενάουερ και ο Βίλυ Μπραντ». Επισημαίνει την κηλίδα των αρνητικών αποκαλύψεων αλλά τον χαρακτηρίζει «μορφή του αιώνα» και γράφει: «Ο άνθρωπος είναι θεσμός, στο Μόναχο, στη Βαυαρία, στη Γερμανία, σε όλο τον κόσμο. Και μόνο το όνομά του. Σαν να το είχε επιλέξει ο ίδιος. Δεν το μπέρδευες με κανένα άλλο. ΜΠΕΚΕΝΜΠΑΟΥΕΡ. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λένε αυτό το όνομα, στην Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική και όλοι γνωρίζουν σε ποιον ανήκει».

«Ο τελευταίος αυτοκράτορας» είναι ο τίτλος του σχολίου στη Frankfurter Allgemeine Zeitung που σημειώνει: «Κανένας άλλος Γερμανός πριν από αυτόν ή μετά από αυτόν δεν έπαιξε τόσο κομψά, τόσο άνετα, τόσο όμορφα …Ωστόσο, ο προικισμένος αυτοκράτορας δεν ήταν o αγαπημένος του κόσμου όσο ακόμα ήταν μάχιμος. Ένας αυτοκράτορας σπάνια όμως αγαπιέται, έναν αυτοκράτορα τον θαυμάζουν».

H Frankfurter Rundschau προβλέπει: «Τις επόμενες ημέρες θα δούμε ένα τεράστιο κύμα αφιερωμάτων. Θα είναι περισσότερο ένας φόρος τιμής παρά κατηγορίες. Αλλά ακόμη και η δικαιολογημένη κριτική, αν ακουστεί, αποδεικνύει πως ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν ένας άνθρωπος εξαιρετικής σημασίας».

Τέλος, η Welt σχολιάζει πως «Ο θάνατος του θρύλου του ποδοσφαίρου μοιάζει με το θάνατο ενός στενού συγγενή».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...