Ο Μητσοτάκης εμπλέκει την Ελλάδα στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ θέλει και νέα στήριξη στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε χθες στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε προεδρεύσει συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, κατά την οποία οριστικοποιήθηκε η αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, μετά τις επιθέσεις σε πλοία από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Στο Παρίσι η διάσκεψη για την Ουκρανία, ανέδειξε δύο σημαντικά ζητήματα:

  • Αρχικά, την ανησυχία των Ευρωπαίων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς η αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο έχει «στερέψει» από τον Δεκέμβριο, τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν «τρέχουν» με επαρκή ταχύτητα, επίσης οι αμυντικές βιομηχανίες της «γηραιάς ηπείρου» δεν δείχνουν ικανές να ανταποκριθούν στη ζήτηση από την Ουκρανία, κυρίως για πυρομαχικά και, ταυτόχρονα, υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις για τον εξοπλισμό του Κιέβου, σε μια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να επιτυγχάνουν νίκες στρατηγικής σημασίας στα μέτωπα
  • Επιπλέον, την προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να ανακτήσει την πρωτοβουλία στο ζήτημα, τόσο της Ουκρανίας, όσο και του… εξοπλισμού της Ευρώπης

Η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού στη συνδιάσκεψη επικεντρώθηκε στο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση και ως πρόκληση για την στρατηγική της αυτονομία, θέτοντας ως μείζονα στόχο τον καλύτερο συντονισμό των χωρών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η οποία δεν πέτυχε το στόχο του ενός εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού για την Ουκρανία.

Επιπλέον, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να υπογράμμισε ότι τα 50 δισ. ευρώ που διασφάλισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την Ουκρανία θα πρέπει να μετατραπούν σε αποτελεσματική στήριξη για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός, για άλλη μια φορά διατράνωσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να στηρίξει την Ουκρανία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και φέρεται να υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Τέλος, ο Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους διέψευσε απόλυτα το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη σύρραξη στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας», ενώ παράλληλα διέψευσε και δηλώσεις περί ευρωπαϊκού στρατού, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει και από την ουσία της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή τη στιγμή την Ουκρανία».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ