Ο Κικίλιας και η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσουν ΤΩΡΑ τα ποσοστά θνητότητας σε όλες τις ΜΕΘ

Ερώτηση προς του υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου και αίτημα την δημοσιοποίηση των ποσοστών θνητότητας σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, στοιχεία που δηλώνονται από Υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των νοσοκομείων της χώρας και αποστέλλονται στην οικεία ΥΠΕ και στο υπουργείο Υγείας, κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 38 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρουν «κούφιες υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με στόχο την ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τους».

Αναφέρονται επίσης σε «προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη περί του ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα σήμαινε ότι θα οδηγούμασταν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, αλλά και στη μακάβρια στατιστική που, με πρωτοφανή κομπασμό και ισχυρή δόση ύβρεως, δημοσίως επικοινώνησε η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, κ. Κοτανίδου, περί του ότι στις ελληνικές ΜΕΘ παρατηρείται πολύ χαμηλό ποσοστό θνητότητας σε σύγκριση με αυτό των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών».

«Πραγματικά δεν ξέρουμε τι είναι χειρότερο: Ένας πρωθυπουργός που μονίμως ψεύδεται και επιχορηγεί τα ΜΜΕ για να καλύψουν με επικοινωνιακή χρυσόσκονη την ανικανότητά του, ένας πρωτοκλασάτος Υπουργός που μιλάει παράλογα και προκλητικά στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ή όσοι διορίστηκαν από αυτούς και ψευδόμενοι υπερασπίζονται τις εγκληματικές τους παραλείψεις. Η απάντηση θα δοθεί εάν και εφόσον του Υπουργείο χορηγήσει τα αιτούμενα στοιχεία», επισημαίνουν οι βουλευτές.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

Θέμα: «Η Κυβέρνηση οφείλει να δημοσιοποιήσει τα ποσοστά θνητότητας σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας».

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη δομή ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Την 4ετία 2015-2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά το ότι παρέλαβε ένα καταρρέον από τις μνημονιακές συστημικές πολιτικές Εθνικό Σύστημα Υγείας και παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις κατόρθωσε και παρέδωσε 560 περίπου κλίνες ΜΕΘ από 430 που παρέλαβε. Από το Μάιο του 2019 ήταν έτοιμη η κατανομή των 1350 Θέσεων Προσωπικού ανά ΥΠΕ και Νοσοκομείο. Ο κ. Πρωθυπουργός στις 16/7/2019 δήλωνε στο υπουργείο Υγείας

«.Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, οι οποίες σχετίζονται με τις προκηρύξεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, και να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση πρόσληψη επιπλέον 2.000 νοσηλευτών..». Μέσα σε αυτές υπήρχαν και θέσεις ιατρών ΜΕΘ. Δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι Θέσεις που ήδη ήταν σε εξέλιξη. Μάλιστα, δήλωνε ότι οι προσλήψεις έχουν σαν στόχο «.Να ελαχιστοποιηθεί η αναμονή για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας τους, μέσω της πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού και της επέκτασης της σύμβασης με ιδιωτικές κλινικές για επιπλέον κλίνες.» Από τότε πέρασαν πολλοί μήνες και δεν έγινε καμιά μόνιμη πρόσληψη. Ούτε οι έτοιμες από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάποια καινούργια από τη Ν.Δ.

Η εισβολή της πανδημίας κατέστησε πιο σημαντικό τον ρόλο των ΜΕΘ. Στις 08/05/2020, με απόφαση του Υπουργού Υγείας συγκροτήθηκε πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή για το σχεδιασμό νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με Πρόεδρο την κ. Κοτανίδου. Έργο της Επιτροπής ήταν η εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με την αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ. στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Ωστόσο, έκτοτε, ουδέν έχουμε μάθει. Την 1-2-2021 υποβάλαμε σχετική ερώτηση και ΑΚΕ στη Βουλή, αλλά ουδέποτε πήραμε απάντηση για το έργο της επιτροπής αυτής.

Αντί των απαιτούμενων η κυβέρνηση του «επιτελικού» κράτους προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον μόνο τρόπο που ξέρει. Δηλαδή με επικοινωνιακά τεχνάσματα και με εμβαλωματικές, δήθεν, λύσεις. Έτσι, εκτός από κάποιες λίγες νέες κλίνες ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν με χορηγίες, βάφτισε κλίνες ΜΕΘ τις κοινές κλίνες που δεν ανταποκρίνονται κατ` ελάχιστο στην αποστολή τους και επέβαλε 10κάδες μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανά την Ελλάδα που, το χειρότερο, δεν είχαν καμιά στοιχειώδη εμπειρία και γνώση των αυξημένων απαιτήσεων που χρειάζονται για αυτό το ρόλο.

Το αποτέλεσμα ήταν αφενός μεν να νοσηλεύονται την περίοδο των πολλών κρουσμάτων 10κάδες ασθενείς στους διαδρόμους διασωληνωμένοι, αφετέρου δε να έχουν υγειονομική υποστήριξη από προσωπικό που δεν διέθετε την απαιτούμενη εμπειρία (εντός ΜΕΘ και εντός δήθεν ΜΕΘ) και τελικά πολλοί από αυτούς δυστυχώς να καταλήγουν. Πρόσφατα ζητήθηκε επί πίνακι η κεφαλή του Διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου γιατί αποκαλύφθηκε ότι η θνητότητα των ασθενών στη ΜΕΘ του εν λόγω νοσοκομείου πλησίασε το 100%. Φαίνεται όμως ότι και σε άλλα νοσοκομεία, όπως της Κέρκυρας, του Πύργου κλπ, η θνητότητα πλησιάζει το 100% προφανώς για τους λόγους που προαναφέρονται.

Κατόπιν αυτών, επειδή τα στοιχεία της νοσηλείας Covid αλλά και των ΜΕΘ-COVID και οι θάνατοι δηλώνονται κάθε μέρα από υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των νοσοκομείων της χώρας και την εικόνα για την κατάσταση έχει και το υπουργείο Υγείας και η αρμόδια ΥΠΕ

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιο είναι το ποσοστό θνητότητας σε κάθε ΜΕΘ-COVID της χώρας
  2. Γιατί ενώ τα αυξημένα ποσοστά θνητότητας ήταν έγκαιρα γνωστά στους αρμοδίους (Υπουργείο, ΥΠΕ, Επιτροπή Κοτανίδου) δεν ανέλαβαν καμιά πρωτοβουλία αντιμετώπισης του προβλήματος
  3. Ήταν σε γνώση του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη τα δεδομένα αυτά όταν δήλωνε στις 24/11/20 ότι «..αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών..» και τέλος
  4. Αγνοούσε η κυρία Κοτανίδου, σε αντίθεση με τον Κ. Γεραπετρίτη, τη μακάβρια στατιστική όταν ανακοίνωνε επισήμως στις 10/11/20 «.πολύ χαμηλό ποσοστό θνητότητας στις ελληνικές ΜΕΘ, καλύτερο και από αυτά αναπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.»;
  5. Υπάρχουν πρακτικά και προτάσεις της Επιτροπής Κοτανίδου και ποια είναι αυτά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ