Ο θλιβερός Κικίλιας αραδιάζει δικαιολογίες, αντί να πει: Καταστροφή, αποτύχαμε, παραιτούμαι…

Του Γιώργου Καρελιά

Ανήκω σε όσους πιστεύουν ότι στις λεγόμενες φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές κ.α) δεν χωρεί ανεύθυνη αντιπολίτευση ούτε φτηνή κριτική. Υπό μία και απαράβατη προϋπόθεση: ότι όσοι έχουν την ευθύνη και πρωτίστως οι άνθρωποι της πολιτικής εξουσίας θα έχουν συναίσθηση του τι λένε και δεν θα μιλάνε μόνο και μόνο για να προβάλλουν δικαιολογίες…

Τι κάνουν οι σημερινοί κυβερνώντες; Παραβιάζουν ασύστολα αυτόν τον κανόνα. Όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, λαΐκιζαν και καταλόγιζαν «ανικανότητα» στους τότε κυβερνώντες αντιπάλους τους. Ιδού τι έλεγε, για παράδειγμα, το 2107 ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πυρκαγιές πολύ λιγότερο καταστροφικές από τις σημερινές:

Ο θλιβερός υπουργός αραδιάζει δικαιολογίες αντί να πει: Καταστροφή, αποτύχαμε, παραιτούμαι…

Αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν και ας δούμε τι λένε σήμερα που κυβερνούν. Η Ελλάδα καίγεται από τη μια άκρη έως την άλλη. Άνθρωποι κάηκαν στον Έβρο, σπίτια καίγονται σε γειτονιές της πρωτεύουσας, ο καπνός έχει πνίξει το Λεκανοπέδιο. Και ο αρμόδιος υπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου. Για ποιο λόγο; Για να απολογηθεί για την καταστροφή; Όχι, για να προβάλει δικαιολογίες.

Σας προτρέπω να κάνετε τον κόπο να διαβάσετε τη συνέντευξη του αρμόδιοι υπουργού Βασίλη Κικίλια και όσων τον πλαισίωναν (την παραθέτω ολόκληρη από την ιστοσελίδα του υπουργείου του), για να δείτε ότι μοναδικό του μέλημα είναι να πει ότι όλα σχεδιάστηκαν καλά και εκτελέστηκαν καλά, αλλά-παρόλα αυτά-κάηκε (καίγεται ακόμη) το σύμπαν.

Αντιμετωπίζουμε «πρωτοφανή κατάσταση», είπε ο υπουργός. Η μόνιμη επωδός στις δικαιολογίες. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι ήταν…πιο πρωτοφανής! Μόνο που το ήξεραν μέρες τώρα, το έλεγαν όλοι οι μετεωρολόγοι. Ποια προληπτικά μέτρα πήραν; Ουδεμία απάντηση.

Αναβάθμισαν-είπε ο υπουργός-«σημαντικά και θεσμικά την Πολιτική Προστασία σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή». Τότε γιατί τα πράγματα πήγαν χειρότερα από κάθε άλλη φορά; Ουδεμία εξήγηση. Μόνο οι «ακραίες συνθήκες».

Η Ελλάδα-είπε ο υπουργός- είναι μεταξύ των χωρών «με τα πιο αναπτυγμένα συστήματα πυρόσβεσης». Μάλιστα. Τότε πώς γίνεται αυτό το σύστημα να μη μπορεί να προλάβει ή να αποτρέψει την επέκταση πυρκαγιών ακόμα και σε αστικές περιοχές, ακόμα και μέσα σε στρατόπεδα; Ουδεμία απάντηση.

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», είπε ο υπουργός. Βεβαίως, έχει δίκιο. Αλλά ποιος έλεγε, όταν ήταν στη αντιπολίτευση, ότι οι φωτιές και οι καταστροφές οφείλονταν στην ανικανότητα των τότε κυβερνώντων; Ας δει το τιτίβισμα (ένα από τα πολλά) του τότε αρχηγού του και νυν πρωθυπουργού, που βάλαμε παραπάνω.

«Δεν υπάρχει πεδίο για μικροκομματική αντιπολίτευση», είπε ο υπουργός. Βεβαίως, έχει δίκιο. Όμως ακριβώς τέτοια αντιπολίτευση έκανε το δικό του κόμμα ως αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός του. Τότε ζητούσε και παραιτήσεις υπουργών (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).

Σήμερα; Δεν τρέχει τίποτα. Για όλα φταίνε οι «ακραίες συνθήκες». Άνθρωποι καίγονται, σπίτια καταστρέφονται, δάση (και εθνικοί δρυμοί) αφανίζονται.

Ο πρωθυπουργός (ανακοινώνεται ότι) μέρα παρά μέρα «μεταβαίνει στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας»; Γιατί; Για τις εντυπώσεις. Και από το γραφείο του στο Μαξίμου μια χαρά μπορεί να ενημερωθεί. Ας μην κουράζεται…

Και ο αρμόδιος υπουργός δίνει συνέντευξη για να αραδιάσει δικαιολογίες. Μη μιλάς, άνθρωπέ μου. Κάτσε στο γραφείο σου. Κι αν έχει να πεις κάτι σοβαρό, τράβα κατά την καμένη Πάρνηθα και πες έξι λέξεις: «Καταστροφή. Αποτύχαμε. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Παραιτούμαι»…

ΠΗΓΗnews247.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ