Ομόφυλα ζευγάρια: Ερωτήματα για τον κυβερνητικό «πάγο» στον γάμο – Έντονες αντιδράσεις από στελέχη της ΝΔ

Απαντήσεις από την κυβέρνηση για το αν έβαλε πράγματι «πάγο» στο σχέδιό της για καθιέρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών φοβούμενη τις αντιδράσεις συντηρητικών βουλευτών της, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή τον πολιτικό γάμο του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη με τον σύντροφό του Τάιλερ Μακμπέθ στη Νέα Υόρκη ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε χθες την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν προτίθεται πράγματι να φέρει στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όπως έχει ανακοινώσει.

Πιο συγκεκριμένα η Κουμουνδούρου θύμισε τη σχετική προαναγγελία του κ. Μητσοτάκη και διερωτήθηκε εάν το Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίσει «το κρυφτούλι και την κωλυυσιεργία» για το θέμα. «Είναι σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα η ΝΔ που ακολουθεί τον δρόμο της προόδου και προασπίζεται τα ατομικά δικαιώματα ή θα παραμείνει όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας των κ. Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη;» ανέφερε η Κουμουνδούρου. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη να αποδείξει εάν είναι «μεταρρυθμιστής και ευρωπαίος όπως δηλώνει ή εκφράζεται από τις σκοταδιστικές απόψεις ανθρώπων όπως ο Αχιλλέας Μπέος».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε δημοσίως στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ότι και η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ισότητα στο γάμο. «Θέλω λοιπόν να είμαι απόλυτα σαφής. Η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία» είχε πει ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο χρόνος προώθησης της σχετικής θα είναι δική του απόφαση αλλά σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών «είναι ένα ζήτημα το οποίο μέσα στην τετραετία αυτή η κυβέρνηση θα το έχει επιλύσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης ο οποίος έχει παντρευτεί στο εξωτερικό με τον σύντροφό του. Μάλιστα ο κ. Πατέλης έκανε και ένα βήμα παραπάνω από τον κ. Μητσοτάκη και μίλησε για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία. «Υπάρχουν Ελληνόπουλα στο εξωτερικό τα οποία έχουν γεννηθεί με πιστοποιητικό γέννησης το οποίο αναγράφει πατέρας, πατέρας ή μητέρα, μητέρα, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από το δημοτολόγιο στη χώρα μας και άρα αυτά τα παιδιά, τα οποία κατά τα άλλα είναι γεννημένα από Έλληνες γονείς, δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα. Αυτά τα θέματα θα υπάρχουν, είτε μας αρέσει είτε όχι, είτε τα δούμε είτε όχι και πολλαπλασιάζονται. Αυξάνεται ο αριθμός αυτών των παιδιών και πρέπει για το όφελος των ίδιων των παιδιών η πολιτεία να προχωρήσει σε μια ισότητα και στα δικαιώματα αυτών των παιδιών. Αυτή είναι η βάση της τεκνοθεσίας κυρίως» τόνισε.

Έντονες αντιδράσεις από στελέχη της ΝΔ

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι το σχέδιο της ΝΔ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχει μπει στον πάγο λόγω των έντονων αντιδράσεων σειράς στελεχών του κόμματος που έχουν διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν νομοσχέδιο το οποίο θα αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.

Τις αντιδράσεις ουσιαστικά επιβεβαίωσε πριν από μερικές ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημειώνοντας ότι ο κάθε βουλευτής της ΝΔ θα έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει διαμηνύσει ήδη στην κυβέρνηση ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει νόμο υπέρ της ισότητας στο γάμο. Κατά της αναγνώρισης του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο έχει ταχθεί στο παρελθόν και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ