Οι 99 σελίδες της συμφωνίας για το όριο χρέους στις ΗΠΑ και η παγίδα Μπάιντεν στους Ρεπουμπλικανούς

Υπάρχουν 99 σελίδες λεπτομερειών στη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους και μια μεγάλη παγίδα για τους Ρεπουμπλικάνους.
Η Wall Street Journal έχει μια σύνοψη για το “Biden, McCarthy Agree to Final Details of Debt-Ceiling Deal”, ώστε να εξηγήσει γιατί ορισμένοι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί και στα δύο σώματα έχουν δηλώσει την αντίθεση τους με τη συμφωνία.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, πιθανόν 35 αντιπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα καταψηφίσουν αυτή τη συμφωνία.
Βέβαια, ο Biden προέτρεψε και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να εγκρίνουν τη συμφωνία και δήλωσε ότι ο McCarthy θα έχει επαρκείς ψήφους στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ηγούνται οι Ρεπουμπλικανοί για να εξασφαλίσει την έγκριση.
Προσπάθησε επίσης να κατευνάσει τις ανησυχίες των Δημοκρατικών για ορισμένες από τις διατάξεις της συμφωνίας, όπως οι πρόσθετες απαιτήσεις εργασίας για ορισμένα κυβερνητικά προγράμματα ασφαλείας, και απέρριψε τις επικρίσεις ορισμένων προοδευτικών βουλευτών ότι η συμφωνία θα αφήσει ευάλωτους ανθρώπους να πεινάσουν.

Τι υπάρχει επί του παρόντος στη συμφωνία;

– Μια μικρή περικοπή στις μη στρατιωτικές δαπάνες για το οικονομικό έτος 2024, το οποίο αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, και ένα ανώτατο όριο 1% στις αυξήσεις των δαπανών για το οικονομικό έτος 2025.
Τα προγράμματα υγείας των βετεράνων θα εξαιρεθούν.
– Οι στρατιωτικές δαπάνες για το οικονομικό έτος 2024 θα είναι περίπου στο επίπεδο του αιτήματος του Biden για τον προϋπολογισμό του 2024, το οποίο θα ισοδυναμεί με αύξηση περίπου 3%.
– Μείωση κατά 21,4 δισεκατομμύρια δολάρια των κονδυλίων που ενέκρινε πέρυσι το Κογκρέσο για την IRS για την ενίσχυση της επιβολής της φορολογικής νομοθεσίας και τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας της. (Η αρχική χρηματοδότηση ήταν 80 δισεκατομμύρια δολάρια).
– Μια διάταξη που αποσκοπεί στο να ωθήσει το Κογκρέσο να εγκαταλείψει την πρακτική του να χρηματοδοτεί την κυβέρνηση μέσω ενός ενιαίου, συγκεντρωτικού νομοσχεδίου, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια, και να επιστρέψει στην παράδοση της ψήφισης 12 νομοσχεδίων πιστώσεων που καλύπτουν τα διάφορα τμήματα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.
Το μέτρο έχει τη δυνατότητα να κερδίσει την υποστήριξη των συντηρητικών για τη συμφωνία και προωθήθηκε από έναν Ρεπουμπλικανό με επιρροή, τον βουλευτή Thomas Massie (R., Ky.), ο οποίος πιστεύει ότι το Κογκρέσο πρέπει να ακολουθεί την κανονική τάξη κατά τη διεξαγωγή των εργασιών του.
– Η διάταξη θα καλούσε την αμερικανική κυβέρνηση να λειτουργήσει βάσει του λεγόμενου συνεχιζόμενου ψηφίσματος στο 99% των επιπέδων δαπανών του προηγούμενου έτους έως ότου εγκριθούν τα νομοσχέδια δαπανών.
Οι νομοθέτες ανέμεναν το κείμενο για να δουν την ημερομηνία κατά την οποία θα ενεργοποιούνταν οι περικοπές.
– Επέκταση έως το 2030 της απαίτησης να έχουν κάποια ικανά άτομα χωρίς εξαρτώμενα μέλη μια θέση εργασίας ή να είναι εγγεγραμμένα σε πρόγραμμα κατάρτισης για να λαμβάνουν κουπόνια τροφίμων, η οποία αποτελεί προτεραιότητα των Ρεπουμπλικανών. (Αυτό αποκλείει το Medicaid)
– Επιβολή προθεσμίας ενός ή δύο ετών για την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών αξιολογήσεων για έργα ενέργειας και υποδομών.
Το νομοσχέδιο επιτρέπει στον κύριο του έργου να υποβάλει μήνυση εάν η επανεξέταση δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως.
– Επί του παρόντος, οι αναθεωρήσεις που απαιτούνται σύμφωνα με την Εθνική Πράξη Περιβαλλοντικής Πολιτικής του 1970 χρειάζονται κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια για να ολοκληρωθούν και μπορεί να εμπλέκουν πολλές υπηρεσίες.
Η συμφωνία προβλέπει την ανάληψη της ευθύνης της μελέτης από μία μόνο υπηρεσία.
Η επιτάχυνση των αναθεωρήσεων αποτελεί προτεραιότητα για τους Ρεπουμπλικάνους.
– Επιτάχυνση των υπόλοιπων αδειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του αγωγού Mountain Valley Pipeline, ενός αγωγού φυσικού αερίου μήκους 303 μιλίων μεταξύ της Δυτικής Βιρτζίνια και της Βιρτζίνια.

Η παγίδα…

Τα παραπάνω σημεία είναι αποσπάσματα από την WSJ.
Τα σημεία επτά, οκτώ και εννέα αποτελούν μέρος της παγίδας.
Το σημείο εννέα θα συζητηθεί στη Γερουσία.
Και οι δύο πλευρές φαίνεται να είναι υπέρ των σημείων επτά και οκτώ.
Αλλά η μία πλευρά είναι βέβαιο ότι θα κάνει λάθος.
Οι Δημοκρατικοί θα επιταχύνουν και θα εγκρίνουν με μεγάλη ταχύτητα κάθε καθαρή ενεργειακή κωλοτούμπα που μπορεί να φανταστεί κανείς.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θα απορρίψουν κάθε σχέδιο με μεγάλη ταχύτητα.
Η κατάσταση αυτή θα αντιστραφεί αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον Λευκό Οίκο το 2024.
Αλλά στο μεσοδιάστημα θα εγκριθούν πολλά ανορθόδοξα έργα.

Η συνολική ανάλυση

Το καλύτερο μέρος της συμφωνίας είναι τα σημεία τέσσερα και πέντε.
Σε αυτά τα σημεία πρέπει να προστεθεί η διάταξη περί μη δέσμευσης κονδυλίων.
Αλλά οι Δημοκρατικοί κερδίζουν πολύ περισσότερα από τους Ρεπουμπλικάνους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ