Οι στόχοι Μητσοτάκη στο Βελιγράδι και το σερβοελληνικό επιχειρηματικό Φόρουμ

Η ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, με επίκεντρο την ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές, θα αποτελέσουν βασικούς άξονες συζήτησης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελιγράδι. Έμφαση θα δοθεί στη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σημαντική θα είναι και η συμμετοχή των δύο ηγετών σε Σερβοελληνικό επιχειρηματικό Φόρουμ, ενόψει της φιλοξενίας από τη Σερβία της έκθεσης Specialized Expo 2027, όπου ο Μητσοτάκης αναμένεται να είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που έχει προσκληθεί ειδικά για αυτό το σκοπό.

Την αποστολή θα συνοδεύουν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και ο υφυπουργός Εξωστρέφειας και Οικονομικής διπλωματίας, ενώ θα παραστεί και μια ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον Κώστα Φραγκογιάννη, με τη συμμετοχή περίπου 35 επιχειρήσεων από τους κλάδους κατασκευών, ενέργειας, υποδομών, και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Εκτιμάται πως υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ενδυνάμωσης των διμερών οικονομικών σχέσεων, με ειδική έμφαση στους τομείς τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ICT) και της διαχείρισης αποβλήτων. Αναμένεται επίσης η ανάληψη έργων από ελληνικές εταιρείες μέσω διεθνών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως τα προενταξιακά κονδύλια IPA III της Ε.Ε.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022 αποκαλύπτουν μια σημαντική αύξηση στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Σερβία και τον διμερή όγκο εμπορίου, ενισχύοντας την προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Ελληνικές επιχειρήσεις στη Σερβία διαθέτουν σημαντικό απόθεμα ΑΞΕ, με δραστηριοποίηση σε κλάδους όπως κατασκευές, τρόφιμα και ποτά, λιανικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμβάλλοντας στη δημιουργία σχεδόν 25.000 θέσεων εργασίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ