Νουριέλ Ρουμπινί: Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς θα οδηγήσει σε Τρίτο Παγκόσμιο

Εχει γίνει γνωστός ως ο «προφήτης της καταστροφής», αλλά ο ίδιος προτιμά να τον αποκαλούν ρεαλιστή. Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προέβλεψε την οικονομική κρίση του 2008 καθώς και το κραχ της παγκόσμιας οικονομίας με τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού. Τώρα, στο νέο του βιβλίο κάνει λόγο για δέκα μεγάλες απειλές που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιον τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ιδιαίτερα επικίνδυνη ατραπό για το σύνολο της ανθρωπότητας, αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος, που προειδοποιεί πως τυχόν κλιμάκωση στη σύγκρουση Χαμάς και Iσραήλ, με την εμπλοκή και άλλων δυνάμεων, θα μπορούσε να προκαλέσει Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ακούγεται κυνικό, αλλά είναι αλήθεια: ένα μακελειό όπως αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Μέση Ανατολή, στα μάτια των αγορών δεν διαφέρει από μια στατιστική για την απασχόληση στις ΗΠΑ ή ένα επίθετο που χρησιμοποιείται από έναν κεντρικό τραπεζίτη», γράφει η Wall Street Journal.

Ωστόσο, ο Ρουμπινί γράφει:

«Στο βασικό σενάριο, η σύγκρουση θα περιοριστεί στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Αλλά υπάρχει και το πολύ κακό σενάριο: το Ιράν να εξαπολύσει τη Χεζμπολάχ για να εμποδίσει το Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς.

Στη συνέχεια, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στο Ιράν, το οποίο είναι επίσης πυρηνική δύναμη.

Στη συνέχεια, η Κίνα θα αποκλείσει την Ταϊβάν καθώς οι ΗΠΑ θα έχουν βυθιστεί σε δύο πολέμους: Ρωσία-Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Μετά Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;».

Την περασμένη Πέμπτη, είπε στο Bloomberg ότι οι παγκόσμιες αγορές προς το παρόν προεξοφλούν τον κίνδυνο μιας «μαζικής σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Το tweet του καθηγητή του NYU Business School είναι ένα μήνυμα προς τις αγορές ώστε να δώσουν προσοχή στον κίνδυνο να ξεσπάσει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές αγορές φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτικές σε σχέση με το πώς η σύγκρουση μπορεί να παρουσιάσει «καρκινικές μεταστάσεις», δεδομένων του κύματος βίας και σύγχυσης σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου της Γάζας που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ