Νετανιάχου: Νεκροί οι μισοί διοικητές της Χαμάς – Εκτός συζήτησης η διεθνής δύναμη στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει τον απεριόριστο έλεγχο ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας για πολύ καιρό μετά το τέλος του πολέμου εναντίον της Χαμάς.

«Έχουμε δει τι συνέβη σε άλλα μέρη»

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης, επέμεινε ότι η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί μετά τον τρέχοντα πόλεμο με τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι αυτή η αποστολή θα μπορούσε να ανατεθεί μόνο στις δυνάμεις του Ισραήλ και όχι σε κάποια διεθνή δύναμη. Όπως είπε, η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι οι διεθνείς δυνάμεις είναι αναποτελεσματικές στην αποστρατικοποίηση περιοχών με δυνάμεις εχθρικές προς το Ισραήλ. Γι΄αυτό και υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί μια ρύθμιση αυτού του είδους στη Γάζα.

«Έχουμε δει τι συνέβη σε άλλα μέρη όπου εισήχθησαν διεθνείς δυνάμεις για σκοπούς αποστρατικοποίησης», συνέχισε, σε μια έντονη νύξη για την αποτυχία της UNIFIL στο νότιο Λίβανο να αποστρατικοποιήσει την περιοχή μετά τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

«Γιατί σωπαίνετε για τους βιασμούς;»

Ο Νετανιάχου κατήγγειλε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις γυναικείες οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι απέτυχαν να μιλήσουν ενάντια στη σοβαρή σεξουαλική βία που διέπραξε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στην επικράτεια του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Κάλεσε επίσης τους τους «πολιτισμένους» ηγέτες και τις κυβερνήσεις να καταδικάσουν τους μαζικούς βιασμούς που διέπραξαν οι τρομοκράτες της Χαμάς και διερωτήθηκε εάν η σιωπή πολλών ομάδων οφείλεται στο γεγονός ότι τα θύματα ήταν Εβραίες.

«Έχω ακούσει, και έχετε ακούσει, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού απαράμιλλης σκληρότητας, αλλά πρέπει να πω ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν άκουσα τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν άκουσα τις γυναικείες οργανώσεις, δεν άκουσα τον ΟΗΕ. Δεν άκουσα το κλάμα τους. Και τους λέω: Πού ήσουν; Σωπαίνεις γιατί μιλάμε για Εβραίες», είπε χαρακτηριστικά. «Πού στο διαολο είστε;», αναφώνησε μιλώντας στα αγγλικά. «Περιμένω από όλους τους πολιτισμένους ηγέτες, τις κυβερνήσεις, τα έθνη, να μιλήσουν εναντίον αυτής της θηριωδίας».

Η οργάνωση UN Women καταδίκασε τελικά την 1η Δεκεμβρίου την ​​επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου και εξέφρασε την ανησυχία της για «τις πολυάριθμες αναφορές για φρικαλεότητες και σεξουαλική βία λόγω φύλου» κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC, που επικαλείται Ισραηλινούς που συμμετείχαν στη συλλογή και την αναγνώριση των σορών των νεκρών στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για πολλαπλά σημάδια σεξουαλικής επίθεσης στα θύματα, τα οποία συμπεριελάμβαναν παιδιά και ηλικιωμένους.

«Ο στρατός έχει το πάνω χέρι στη Γάζα»

Μιλώντας για την τρέχουσα επιχείρηση στη Γάζα, ο Νετανιάχου είπε ότι ο στρατός έχει το πάνω χέρι στις μάχες και σημειώνει σημαντική πρόοδο στην καταστροφή της Χαμάς, δηλώνοντας ότι ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περίπου τους μισούς διοικητές μονάδων της τρομοκρατικής ομάδας.

Ο στρατός του Ισραήλ κάνει την υπόθεση πως η Χαμάς έχει συνολικά 24 μονάδες που πολεμούν στη Γάζα, μιλά για «τάγματα», με περίπου 1.000 μέλη το καθένα.

Σύντομα, δεν θα υπάρχει ούτε μια από αυτές τις μονάδες ικανή να απειλήσει το Ισραήλ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος εκφράστηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς σταδιακά χάνει τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ