Έτσι η κυβέρνηση «καταργεί» τις αυξήσεις στους μισθούς

Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τις μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον τουριστικό κλάδο, η κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί τις αυξήσεις στους μισθούς που προβλέπονται για τους εργαζομένους μέσω των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μπορεί η πλατφόρμα Job Match της ΔΥΠΑ να τέθηκε σε λειτουργία για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους ανέργους να έρθουν σε επαφή και απευθείας διαπραγμάτευση για να καλυφθούν οι 80.000 κενές θέσεις εν όψει της τουριστικής περιόδου, όμως δεν υπάρχει καμία απολύτως δικλίδα ασφαλείας και κανένας μετέπειτα έλεγχος για τους όρους και τους μισθούς που συμφωνούν οι δύο πλευρές, με αποτέλεσμα αυτοί να είναι επί της ουσίας παράνομοι και σε βάρος των εργαζομένων.

Χθες η ΔΥΠΑ σε ανακοίνωσή της ανέφερε «μεγάλη ανταπόκριση», σημειώνοντας ότι «μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της έχουν ήδη εγγραφεί 1.124 επιχειρήσεις -κυρίως ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ-μπαρ και υπηρεσίες τουρισμού-, καθώς και 5.664 πολίτες που αναζητούν εργασία, 2.555 (45%) εκ των οποίων είναι άνεργοι. Εως τώρα έχουν γίνει 3.911 matches (αντιστοιχίσεις) μέσω JOBmatch by DYPA ανάμεσα σε επιχειρήσεις και υποψηφίους και έχουν ολοκληρωθεί 1.949 συνεντεύξεις χωρίς καμία διαμεσολάβηση».

Με δεδομένα τα τεράστια κενά των 80.000, οι λιγότερες από 4.000 αντιστοιχίσεις είναι φαιδρό να χαρακτηρίζονται λύση στο πρόβλημα.

Παράλληλα, όπως καταγγέλλει στη «Δημοκρατία», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) Γιώργος Χότζογλου, το ίδιο το κράτος επικροτεί την παρανομία, καθώς οι εργαζόμενοι συμφωνούν σε όρους πολύ χειρότερους από αυτούς που προβλέπουν οι δύο συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν κηρυχθεί ως γενικώς υποχρεωτικές, αυτές της Εστίασης και του Τουρισμού.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες η ΠΟΕΕΤ θα δημοσιεύσει αναλυτικό οδηγό με παραδείγματα ώστε να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ποια είναι τα πραγματικά δικαιώματά τους, καθώς, πέρα από τους μισθούς που είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τον κατώτατο, υπάρχει και μία σειρά από άλλες υποχρεώσεις για τους εργοδότες που ελάχιστοι γνωρίζουν (όπως είναι η δωρεάν μετακίνηση από και προς τον χώρο εργασίας εάν οι αποστάσεις είναι μεγάλες, η παροχή σίτισης και διαμονής για τις οποίες παρακρατούνται εισφορές από τους εργαζομένους, οι προσαυξήσεις λόγω υπερωριών, τα ρεπό κ.ά.).

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην εστίαση υπεγράφη πέρυσι με διετή διάρκεια και από την 1η Ιουνίου 2024 προβλέπει συγκεκριμένα:

  • Για τους αρχιμάγειρες βασικό μισθό 1.067,9 ευρώ,
  • για τον μάγειρα Α΄ βασικό μισθό 863 ευρώ,
  • για τον μάγειρα Β΄ και για τον μάγειρα Γ΄ βασικό μισθό 855,75 ευρώ.
  • Επίσης, στα 855,75 ευρώ ο βασικός μισθός για λαντζέρηδες, καθαριστές και ψήστες.
  • Ειδικά για τους διανομείς, ο νέος μισθός τους θα ανέρχεται στα 863 ευρώ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ