Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα αναφορά – κόλαφος για την κυβέρνηση από Διεθνή Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μπορεί στην Ελλάδα οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να ξεχαστεί το τραγικό ναυάγιο του αλιευτικού Adriana το οποίο μετέφερε περίπου 750 άτομα όταν βυθίστηκε στις 14 Ιουνίου στα ανοιχτά της Πύλου, οι μεγάλες διεθνείς οργανώσεις, όμως, επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξει πλήρης και αμερόληπτη έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες και να δοθούν απαντήσεις για το πώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρήκαν τραγικό θάνατο.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με κοινή τους αναφορά σήμερα Πέμπτη (3/8), επισημαίνουν για μια ακόμα φορά ότι «Έντονα αποκλίνουσες αναφορές από επιζώντες και ελληνικές αρχές σχετικά με τις συνθήκες του θανατηφόρου ναυαγίου της Πύλου, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια αποτελεσματική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα».

Η Τζούντιθ Σαντερλαντ, αναπληρώτρια διευθύντρια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία του Human Rights Watch, αναφέρει ότι «οι διαφορές μεταξύ των αφηγήσεων των επιζώντων για το ναυάγιο της Πύλου και της εκδοχής των αρχών για τα γεγονότα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές» και επισημαίνει ότι «οι ελληνικές αρχές, με την υποστήριξη και τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχει μια διαφανής έρευνα για την ανάδειξη της αλήθειας και της δικαιοσύνης στους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι «η μακροχρόνια αποτυχία των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν τη λογοδοσία για βίαιες και παράνομες απωθήσεις στα σύνορα της χώρας εγείρει ανησυχίες για την ικανότητα και την προθυμία τους να διεξάγουν αποτελεσματικές και ανεξάρτητες έρευνες». Οι δύο διεθνείς οργανισμού, καλούν την ΕΕ να αλλάξει τη μεταναστευτική της πολιτική εξασφαλίζοντας ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές.

Στην αναφορά επισημαίνεται ότι αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφθηκε την Ελλάδα από τις 4 έως τις 13 Ιουλίου 2023 στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τις συνθήκες του ναυαγίου και τα βήματα προς την απόδοση ευθυνών. Πήραν συνεντεύξεις από 19 επιζώντες του ναυαγίου, 4 συγγενείς των αγνοουμένων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ΟΗΕ και διεθνείς φορείς και οργανισμούς, καθώς και εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Οι αρχικές παρατηρήσεις των οργανισμών επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που αναφέρουν αρκετές άλλες έγκριτες πηγές σχετικά με τις συνθήκες του ναυαγίου. Οι επιζώντες που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωναν με συνέπεια ότι το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής που στάλθηκε στη σκηνή προσάρτησε ένα σχοινί στο Adriana και άρχισε να ρυμουλκεί, προκαλώντας ταλαντεύσεις και στη συνέχεια την ανατροπή του. Οι επιζώντες επέμειναν ότι οι επιβάτες ζήτησαν να διασωθούν και ότι είδαν άλλους στο σκάφος να παρακαλούν για διάσωση μέσω δορυφορικού τηλεφώνου ώρες πριν ανατραπεί η βάρκα τους».

Στην αναφορά γίνεται μνεία στη συνάντηση που είχαν μα ανώτερους αξιωματούχους της Ελληνικής Ακτοφυλακής οι οποίοι ανέφεραν ότι οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό δεν ζήτησαν διάσωση παρά μόνο την παροχή νερού και τροφίμων και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεχίζουν το ταξίδι για την Ιταλία. Όσον αφορά στο σκοινί που χρησιμοποίηση το Λιμενικό, ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκε για να πλησιάσουν το αλιευτικό και εκτιμήσουν την κατάσταση αλλά οι επιβαίνοντες τους πέταξαν πίσω το σκοινί και συνέχισαν το ταξίδι τους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...