Νίκος Παππάς: «Ο προϋπολογισμός ενισχύει τις ανισότητες» (pic)

Νίκος Παππάς: Ο προϋπολογισμός ενισχύει τις ανισότητες, δεν απαντά στην ακρίβεια, στην εξαέρωση των εισοδημάτων, στο ιδιωτικό χρέος

[Τοποθέτησή μου στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό]

Οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζονται από την πανευρωπαϊκή πρωτιά στον πληθωρισμό τροφίμων, από τον πρωταθλητισμό στις τιμές ενέργειας και, βεβαίως, από την πρωτιά της χώρας στην Ε.Ε. στα ποσά που δαπανούν τα νοικοκυριά για τη στέγασή τους. Αυτά τα τρία μεγέθη είναι οι βασικές πηγές γέννησης και διεύρυνσης των ανισοτήτων. Ο προϋπολογισμός σας δεν απαντά στις αιτίες που γεννούν τις μεγάλες ανισότητες.

Στην τριετία που πέρασε, η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τη Eurostat, 25η στους 36 στους ρυθμούς ανάπτυξης. Σε ονομαστικούς όρους είναι 32η στους 36.

Η δέσμευσή σας για αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ το 2016, δηλαδή μια αύξηση 42% από τα 1.050 ευρώ που είναι σήμερα, καταρρίπτεται από την Κομισιόν, η οποία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια προβλέπει αυξήσεις 1,3%, 0,3%, 1,1% και σχεδόν 0%, αντίστοιχα.

Στον προϋπολογισμό του 2023 λέγατε ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν φέτος κατά 15%. Τελικά αυξήθηκαν κατά 7,1%. Στον προϋπολογισμό του 2024 επαναφέρετε την πρόβλεψη για αύξηση 15%. Τι θα αλλάξει από τη μία χρονιά στην άλλη.

Οι φόροι σε σχέση με το 2023 αναμένονται αυξημένοι κατά 8% πάνω από τους στόχους του προηγούμενου προϋπολογισμού. Επίσης, έχουμε πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία θα πάει κάτω από τους ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό είναι δηλωτικό και για τις επενδύσεις, για τις οποίες είστε υπεραισιόδοξοι.

Λέτε ότι έχουμε αύξηση εσόδων από τη φορολογία χωρίς να έχουμε αύξηση των φόρων. Αυτό να το πείτε στους ελεύθερους επαγγελματίες, που εξαπατήθηκαν από το προεκλογικό σας πρόγραμμα και όσα τους λέγατε.

Από τις νέες επενδύσεις, το 63% αφορά χρηματοπιστωτικές, κυρίως, επενδύσεις, δηλαδή μεταφορά ιδιοκτησίας μπουκέτων δανείων στα funds. 280 εκατ. στις κατασκευές, 250 εκατ. στη διασκέδαση – ψυχαγωγία, 210 εκατ. στα ΜΜΕ και 170 εκατ. ευρώ στις αγορές ακινήτων.

Σημαντικότατο το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φυσικών προσώπων προς την ΑΑΔΕ έχουν αυξηθεί κατά 12% και των νομικών προσώπων κατά 4% τα τελευταία τρία έτη. 1,5 εκατομμύριο ΑΦΜ βρίσκονται υπό μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...