Νέα στοιχεία-«φωτιά» για το Qatargate

Με τίτλο «Οι ‘χρήσιμοι’ ηλίθιοι του Qatargate εξακολουθούν να εργάζονται εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», το Politico αναδεικνύει νέα στοιχεία για το σκάνδαλο διαφθοράς εντός της ΕΕ.

Βάσει αποκαλυπτικών εγγράφων που προέκυψαν από αστυνομικές έρευνες, έξι εν ενεργεία ευρωβουλευτές και ένας κοινοβουλευτικός αξιωματούχος αναγνωρίζονται ως μέλη του σχεδίου. Σύμφωνα με το Politico, αυτοί οι πολιτικοί και οι συνεργάτες τους φαίνεται να δέχονταν χρήματα ή δώρα από το Κατάρ και άλλες ξένες κυβερνήσεις, με σκοπό να επηρεάσουν την πολιτική και τις συζητήσεις της ΕΕ.

Τρία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ήδη κατηγορηθεί για το Qatargate, το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ΕΕ εδώ και δεκαετίες. Ενώ τα ονόματα των εν ενεργεία ευρωβουλευτών παραμένουν ανώνυμα για νομικούς λόγους, φαίνεται ότι προσφέρονταν έως και 250.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών τους εκστρατειών το 2019.

Το Politico αναφέρει επίσης ότι η διαφθορά εκτείνεται και σε άλλες χώρες όπως το Μαρόκο και η Μαυριτανία, με κυβερνητικούς φορείς να προσλαμβάνουν τις υπηρεσίες του δικτύου για να επηρεάσουν τις διαδικασίες της ΕΕ. Οι “εξυπνοκεφάλοι” του δικτύου θεωρούνται “χρήσιμοι ηλίθιοι”, άτομα που χρησιμοποιούνται χωρίς να κατανοούν πλήρως το σύστημα που εφαρμόζεται.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Politico θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διεξαγωγή της έρευνας από τις βελγικές αρχές και τον χειρισμό του σκανδάλου από το Κοινοβούλιο, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω αποκαλύψεις πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Στο πλαίσιο του δικτύου του Παντσέρι, διακρίνουμε δύο κατηγορίες ατόμων: εκείνους που είναι ενήμεροι για την οργάνωση και τη διαφθορά, και εκείνους που νιώθουν υποχρεωμένοι”, ανέφερε ο Τζόρτζι κατά την κατάθεσή του στους ανακριτές. Οι μέλη του δικτύου, όπως δήλωσε, χαρακτηρίζονται ως “στρατιώτες”. Σύμφωνα με τον Τζόρτζι, οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούνταν από τον Παντσέρι ως “χρήσιμοι ηλίθιοι” που δεν είχαν γνώση του συστήματος που εφαρμόζονταν, όπως προκύπτει από έγγραφα που είδε το Politico.

Ο Τζόρτζι ισχυρίστηκε επίσης ότι το πρώην αφεντικό του χρησιμοποίησε διάφορα μέσα και τεχνικές χειραγώγησης για να πείσει τα άτομα να υποταχθούν στις επιθυμίες του. Αυτές περιλάμβαναν την αξιοπιστία του ως πρώην βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προέδρου του Fight Impunity [Μη Κυβερνητικού Οργανισμού], χρήματα, ρομαντικές/σεξουαλικές σχέσεις, καθώς και ανταλλαγές ευεργεσιών, όπως η βοήθεια στην εύρεση εργασίας.

Εκτός από τους Παντσέρι και Τζόρτζι, τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές έχουν συλληφθεί και τους έχουν ασκηθεί προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι Εύα Καϊλή, Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο αρνούνται την εμπλοκή τους και μπορούν πλέον να συμμετέχουν κανονικά στο κοινοβούλιο και να ψηφίζουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις του Κατάρ, του Μαρόκου και της Μαυριτανίας ύποπτα εκμεταλλεύθηκαν τις υπηρεσίες του Παντσέρι και των συνεργατών του για τον συντονισμό της χειραγώγησης των διαδικασιών της ΕΕ προς όφελός τους.

Η δήλωση του Παντσέρι και του Τζόρτζι ότι άτομα που φέρονται ότι ανήκουν στο δίκτυο συνεχίζουν να εργάζονται στην καρδιά της ΕΕ προκαλεί ανησυχίες για το πόσα άλλα σκάνδαλα μπορεί να αποκαλυφθούν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, θίγει την εκ νέου αξιολόγηση της έρευνας από τις βελγικές αρχές και τη διαχείριση του σκανδάλου από το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Politico.

Σχετικά με το ευρύτερο δίκτυο, ο δικηγόρος του Τζόρτζι, Pierre Monville, δήλωσε ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται βασίζονται στις καταθέσεις του κ. Παντσέρι στον κ. Τζόρτζι. Επισήμανε ότι οι καταθέσεις αυτές έγιναν υπό έντονη πίεση και ανησυχία, καθώς ο κ. Τζόρτζι αντιμετώπιζε προβλήματα με την απουσία των γονιών του από τη ζωή της κόρης του.”

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ