Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι εδαφικές συγκρούσεις συνεχίζονται επίκαιροι σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο παλαιστινιακός πληθυσμός ελπίζει σε αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετά από πέντε ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων για την αποφυγή αμερικανικού εμπάργκο, το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε τελικά υπέρ μιας απόφασης που ζητά “άμεση” και “εκτεταμένη” διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο τομέα.

Η απόφαση δεν απαιτεί “κατάπαυση του πυρός”, κάτι που απορρίπτει τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Προτρέπει, αντίθετα, για τη δημιουργία “συνθηκών για μόνιμη εκεχειρία”.

Η έγκριση του ψηφίσματος, λόγω της αποχής των ΗΠΑ και της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, θεωρείται επιτυχία της διπλωματίας, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας βρίσκεται υπό έντονη κριτική για την αδράνειά του από την έναρξη του πολέμου.

Ωστόσο, η πραγματική επίδραση του ψηφίσματος στο πεδίο παραμένει αβέβαιη. Η ανθρωπιστική βοήθεια, που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας με δυσκολία, δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού, που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του λιμού, σύμφωνα με προειδοποιήσεις του ΟΗΕ.

Πριν από τη ψηφοφορία, το Ισραήλ επέκρινε την “ανικανότητα” των υπηρεσιών του ΟΗΕ όσον αφορά τη διανομή της βοήθειας. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κόεν, επανέλαβε αυτήν την κριτική.

Από τη μεριά του, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, χαιρέτισε το ψήφισμα ως ένα “βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, ενώ επέμεινε στην άμεση “κατάπαυση του πυρός”.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, χαρακτήρισε το ψήφισμα “ανεπαρκές”, τονίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στη “καταστροφική κατάσταση” που προκάλεσε η ισραηλινή πολεμική επιχειρησιακότητα.

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ έχει προαναγγείλει την “εξάλειψη” της Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.140 ανθρώπων, κυρίως αμάχων. Άλλοι περίπου 250 άτομα απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Γάζα, με περισσότερα από 100 ελευθερώθηκαν προς τα τέλη Νοεμβρίου. 129 παραμένουν ακόμη κρατούμενοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Οι ισραηλινές επιθέσεις σε αντίποινα στη Γάζα έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 20.057 ανθρώπων, κυρίως γυναίκες, παιδιά και έφηβους, και έχουν τραυματίσει άλλους 53.000 άτομα και περισσότερο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Ανάμεσα στα θύματα, υπάρχουν πάνω από 8.000 παιδιά.

Μετά την αρχική φάση των βομβαρδισμών, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις, με τον Τσαχάλ να ανακοινώνει τον θάνατο 139 στρατιωτών. Ορισμένα μέρη του ισραηλινού τύπου θεωρούν αυξημένο τον αριθμό αυτόν.

Σήμερα, ο Τσαχάλ ανακοίνωσε τον εντοπισμό και την επίθεση εναντίον “τρομοκρατών” και αναφέρθηκε στον εντοπισμό υπόγειων σηράγγων της Χαμάς στην πόλη της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένας βομβαρδισμός στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα προκάλεσε πολλαπλά τραύματα σε πολίτες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Η Ουάλα αλ Μεντίνι, παλαιστινοαιγύπτια πρόσφυγας που εγκαταλείπει τον καταυλισμό προσφύγων της Μπουρέιτζ μετά από προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού, εκφράζει την αγανάκτησή της για την έλλειψη προσοχής του κόσμου στα δράματα που βιώνουν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ