Μπλίνκεν: «Οι άμαχοι δεν πρέπει να υποστούν τις συνέπειες για τη βαρβαρότητα της Χαμάς»

Μπλίνκεν: «Οι άμαχοι δεν πρέπει να υποστούν τις συνέπειες για τη βαρβαρότητα της Χαμάς». «Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων».

Ο άμαχος πληθυσμός δεν πρέπει να υποστεί τις συνέπειες για τη βαρβαρότητα της Χαμάς, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Ισραήλ, ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν, το Ισραήλ δεν θα είναι μόνο του», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τις συναντήσεις του με την ισραηλινή ηγεσία.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι επανέλαβε την αμερικανική θέση κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι εξέφρασε στην ισραηλινή ηγεσία την επιθυμία της Ουάσινγκτον να υπάρξει ανθρωπιστική παύση στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Παραδέχθηκε ότι τέθηκαν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθεί καλύτερα αυτή η παύση για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας, πως θα εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων και η Χαμάς θα αποτραπεί από το να χρησιμοποιήσει την προσωρινή παύση προς όφελός της.

Μπλίνκεν: «Οι άμαχοι δεν πρέπει να υποστούν τις συνέπειες για τη βαρβαρότητα της Χαμάς»

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τους Παλαιστίνιους πολίτες», τόνισε επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά «έχει σημασία πώς το κάνει».

Μάλιστα υποστηρίξε ότι η προστασία των Παλαιστινίων είναι το «σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε» και ότι η αποτυχία να το κάνουμε γίνεται «παιχνίδι στα χέρια της Χαμάς».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ο στόχος του πολέμου δεν μπορεί να είναι μόνο η ήττα της Χαμάς, αλλά και η δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος που θα περιλαμβάνει μια λύση δύο κρατών.

Το όραμα των δύο κρατών μπορεί «να δώσει στους ανθρώπους κάτι για να ελπίζουν» και ότι «υπάρχει ένας ευρύς και ισχυρός συνασπισμός σε όλη την περιοχή που το υποστηρίζει».

Ο Μπλίνκεν βρίσκεται στην περιοχή για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να εξισορροπήσει την υποστήριξη στο Ισραήλ για τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς με τις προσπάθειες να μειωθεί ο αντίκτυπος του πολέμου στους αμάχους.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, ο Μπλίνκεν επανέλαβε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα «να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτή η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα συμβεί ποτέ ξανά».

«Την ίδια στιγμή ας καταστήσουμε απλώς σαφές ότι το πώς το κάνει αυτό το Ισραήλ έχει σημασία», είπε. «Είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των αμάχων που βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά της Χαμάς, να γίνουν τα πάντα ώστε να προστατευθούν και να φθάσει βοήθεια σε εκείνους που τόσο απεγνωσμένα τη χρειάζονται, που δεν είναι με κανέναν τρόπο υπεύθυνοι γι’ αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου».

Ο Χέρτσογκ δήλωσε πως το Ισραήλ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να ειδοποιεί τους κατοίκους για τα αεροπορικά πλήγματα, κρατώντας ένα από τα φέιγ βολάν που, όπως είπε, έριξε το Ισραήλ και έλεγε στους κατοίκους να φύγουν από τη βόρεια Γάζα.

Οικογένειες ορισμένων από τους περισσότερους από 240 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατιωτικό συγκρότημα κτιρίων στο Τελ Αβίβ όπου ο Μπλίνκεν συναντούσε τους ηγέτες του Ισραήλ. Ζήτησαν να μην υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

Η Ουάισνγκτον απέρριψε εκκλήσεις αραβικών και αρκετών άλλων χωρών για πλήρη κατάπαυση του πυρός, θέλει όμως περισσότερες προσωρινές και τοπικές παύσεις στις μάχες ώστε να φθάσει η βοήθεια μέσα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και οι όμηροι να βγουν από εκεί.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης με τον Νετανιάχου για μία ώρα πριν από τη συνάντηση που είχαν από κοινού με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ που σχηματίστηκε μετά τις επιθέσεις.

Το Ισραήλ λέει πως η Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και συνέλαβε περισσότερους από 240 ομήρους στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, την πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του εβραϊκού κράτους.

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας λένε πως τουλάχιστον 9.061 άνθρωποι –πολλοί από τους οποίους γυναίκες και παιδιά– έχουν σκοτωθεί αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του σ’ αυτό τον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε αντίποινα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ