«Μια ολέθρια σχέση» στην προεκλογική Βαυαρία

Πώς αντιμετωπίζει ένας προβεβλημένος και με πολύ υψηλές πολιτικές φιλοδοξίες πολιτικός, όπως ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, την αποκάλυψη για ένα εμετικό αντισημιτικό φυλλάδιο του αντιπροέδρου και εταίρου της κυβέρνησής του Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, που βρέθηκε στη σχολική του τσάντα πριν 36 χρόνια; Και μάλιστα εν όψει κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στο κρατίδιό του; Η απάντηση ήρθε χθες και αιφνιδίασε. Ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος των «Ελεύθερων Ψηφοφόρων» και υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου παραμένει στη θέση του, αλλά τώρα θα πρέπει να επιδείξει «μετάνοια και ταπεινότητα»

Μεταξύ πανούκλας και χολέρας

Αλλά, όπως υποστηρίζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, εάν δεν υπήρχαν οι κρίσιμες τοπικές εκλογές σε πέντε εβδομάδες, η υπόθεση θα είχε πάρει άλλη τροπή. «Η μέχρι τώρα πορεία της προεκλογικής εκστρατείας δείχνει το μέγεθος εμπιστοσύνης που έχει συγκεντρώσει ο Χούμπερτ Αϊβάνγκερ στο πρόσωπό του» παρατηρεί ο αρθρογράφος. «Πολλοί συντηρητικοί (Βαυαροί) της υπαίθρου τον θεωρούν ως τον άνθρωπο που μιλάει τη γλώσσα τους, που δεν αντιμετωπίζει τη ζωή με ιδεολογία αλλά με πρακτικό μυαλό. Που ενσαρκώνει τη στάση ζωής τους. Οι εμφανίσεις του Αϊβάνγκερ την περασμένη εβδομάδα σε υπαίθριες μπιραρίες έδειξαν ότι ενώ πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θεωρούν ασφαλώς εμετικό το φυλλάδιο, πιστεύουν επίσης ότι το περιστατικό (χρονικά) έχει παραγραφεί».

Ο σχολιαστής της Augsburger Allgemeine θεωρεί ότι ο Ζέντερ είχε να επιλέξει ανάμεσα στην πανούκλα και τη χολέρα. Εάν τον απέλυε θα δημιουργούσε έναν «πολιτικό μάρτυρα» που θα «ταρακουνούσε» τις εκλογές. Εάν τον κρατούσε, θα επωμιζόταν μια βαριά υποθήκη. Και επέλεξε το δεύτερο. «Το αργότερο μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να θέσει στον εαυτό του το κρίσιμο ερώτημα… αν θα τον ξανακάνει αντιπρόεδρο (της κυβέρνησής του)» πιστεύει ο σχολιαστής.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι τον τελευταίο λόγο έχουν οι Βαυαροί, που με τη ψήφο τους θα αξιολογήσουν τα κόμματα και τους πρωταγωνιστές τους. «Μέχρι τότε βέβαια ο Ζέντερ δύσκολα θα κοιμάται ήσυχος» προβλέπει. Τέλος ο σχολιαστής της Tagespiegel του Βερολίνου εκτιμά ότι έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον ο Ζέντερ είναι κατάλληλος για καγκελάριος, ένα αξίωμα που διακαώς επιθυμεί. «Με την υπόθεση αυτή καταστρέφει την εικόνα του ως ισχυρού ανδρός και επιβεβαιώνει όλες τις προκαταλήψεις ότι είναι οπορτουνιστής, χωρίς πεποιθήσεις, χωρίς στάση. Ο Άϊβάνγκερ του κατέστρεψε τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να γίνει καγκελάριος, ίσως τις κατέστησε αδύνατες».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ