Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή καταστροφή, καθώς πάνω από τα μισά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί εντελώς μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Αυτό έχει καταστήσει την περιοχή «μη κατοικήσιμη», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι θα χρειαστεί να δαπανηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα της περιοχής. Η αξιολόγηση των ζημιών βασίζεται σε δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, και η επίπτωση της σύρραξης φαίνεται να είναι ακόμη πιο σοβαρή από τις αρχικές προβλέψεις.
Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι 37.379 κτίρια στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί, και οι καταστροφές αυτές έχουν διπλασιαστεί από τότε που το Ισραήλ άρχισε τις επιθέσεις του εναντίον της Χαμάς.
Το ξέσπασμα του πολέμου ήταν αποτέλεσμα της επίθεσης της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, που προκάλεσε αντίποινα από το Ισραήλ. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 26.900 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Η οικονομική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας είναι εξίσου σοβαρή, με την οικονομία να έχει υποστεί συρρίκνωση κατά 24% και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 26,1%. Η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 80%, κάνοντας την περιοχή να αντιμετωπίζει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Η CNUCED τονίζει ότι η λύση της κρίσης πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, την άρση του αποκλεισμού και πρόοδο προς τη λύση των δυο κρατών. Η περιοχή θα χρειαστεί σημαντική διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμησή της, με το κόστος να ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.