Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης: Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή – Κυπριακό, Τουρκία και ενεργειακά στην ατζέντα

Την «άριστη συνεργασία» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην αρχή της συνάντησής τους στη Λευκωσία.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Κύπριο πρόεδρο για τη θερμή υποδοχή, σημειώνοντας ότι αναγκάστηκε να μεταθέσει για λίγες μέρες το ταξίδι του στην Κύπρο λόγω των πυρκαγιών. «Είναι όχι απλά υποχρέωση, αλλά και έμπρακτη αναγνώριση της μοναδικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ότι πάντα το πρώτο επίσημο ταξίδι του νέου Έλληνα πρωθυπουργού είναι στην Κύπρο» ανέφερε.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι άριστη. Θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε ένα ακόμη πιο θεσμικά στέρεο έδαφος ως προς τον τρόπο που συνεργαζόμαστε, όχι μόνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε ένα άλλο σημαντικό εύρος θεμάτων» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη πως «οι γεωπολιτικές συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες».

«Μέσα από τις κοινές μας δράσεις, Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν στην πράξη πως επιθυμούν να είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κυπριακό, Τουρκία και ενεργειακά στην ατζέντα

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθούν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται και συντονίζουν τις δράσεις τους, όπως το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας.

Δεσπόζουσα θέση στις συζητήσεις θα έχει το Κυπριακό. Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Κύπρου μέσω μίας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό σε όλα τα επίπεδα και οι προσπάθειες του προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ έχουν τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Στα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν οι στρατηγικές περαιτέρω αναβάθμισης του ρόλου των δύο χωρών ως κόμβων για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, τις δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης των τριμερών συνεργασιών και τρόπους αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, δεδομένου ότι Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται στενά ως κράτη-μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συμμετέχουν ενεργά στις διαβουλεύσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ