Μητσοτάκης προς Βούτσιτς: «Θα σταθούμε δίπλα σας»

«Δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τα δυτικά Βαλκάνια χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τη Σερβία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «η Ελλάδα έχει υπάρξει ο πιο σταθερός σύμμαχος της Σερβίας». «Στεκόμαστε στο πλευρό σας υπέρ της ευρωπαϊκής σας προοπτικής» είπε. Σημείωσε ακόμη πως «οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες για τα ζητήματα διεύρυνσης έχουν αποκτήσει νέα δυναμική» και εξέφρασε την πεποίθηση πως «πρέπει και το Βελιγράδι να αξιοποιήσει αυτή τη θετική συγκυρία».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικός στόχος της Αθήνας. «Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε το 2024 μία χρονιά σημαντικής προόδου και εμείς θα σταθούμε δίπλα σας σε αυτή την προσπάθεια» πρόσθεσε.

Επιπλέον ευχαρίστησε τον Σέρβο πρόεδρο για «τη θαυμάσια φιλοξενία και τις ουσιαστικές συζητήσεις» δηλώνοντας: «Κάθε φορά που βρίσκομαι στο Βελιγράδι αισθάνομαι σαν να είμαι στο σπίτι μου».

Μίλησε για την πρόοδο των διμερών σχέσεων που – όπως παρατήρησε – είναι σχέσεις σφυρηλατημένες στο πέρασμα του χρόνου. «Τα κράτη μας δεν είναι μόνο κοντά γεωγραφικά αλλά συμβαδίζουν και σε όλες τις ιστορικές επιλογές» ανέφερε.

«Προσβλέπουμε εντός του έτους στη σύγκληση του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με το βλέμμα μας πάντα στραμμένο σε ένα μέλλον ειρήνης και ανάπτυξης. Αυτή την απόφασή μας να συνεργαστούμε σε όλα τα πεδία είχαμε τη δυνατότητα να την επαναβεβαιώσουμε σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκομαι στο Βελιγράδι συνοδευόμενος από 4 υπουργούς αλλά και από μία ευρύτατη επιχειρηματική αποστολή» είπε εκφράζοντας τη βούληση «να προωθήσουμε περαιτέρω τις οικονομικές, επενδυτικές μας σχέσεις σε συγκεκριμένους τομείς». Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα στη «διασύνδεση των χωρών μας στην ενέργεια και στις μεταφορές».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ειδικότερα τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στον εκσυγχρονισμό της γραμμής Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι, όπως πως και την ολοκλήρωση ουσιαστικά ενός ευρύτατου άξονα που θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στη Βουδαπέστη. «Είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τις χώρες μας, αλλά -τολμώ να πω- και στρατηγικής σημασίας για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν και ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι προορίζονται για τα Δυτικά Βαλκάνια. Εξάλλου, η πατρίδα μου διαχρονικά ενθαρρύνει έμπρακτα τη συμμετοχή της Ένωσης στην ανάπτυξη των υποδομών της Σερβίας αλλά και των γειτονικών χωρών της χερσονήσου. Κι αυτό τελικά διότι αυτή η περιφερειακή διασυνδεσιμότητα, το πόσο γρήγορα μπορούν να ταξιδεύουν οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και τα αγαθά, αποτελεί τελικά έναν από τους πιο σημαντικούς δρόμους που οδηγούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» παρατήρησε.

Επισήμανε στη συνέχεια πως η συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας επεκτείνεται και στην ενεργειακή και εφοδιαστική ασφάλεια, όπως και στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. «Υποστηρίζουμε πάρα πολύ θερμά τον κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου από τον νότο στον βορρά και αντίστροφα. Είναι μαζί μας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου για να συζητήσει ακριβώς περισσότερες συνεργασίες με τις δικές σας εταιρείες. Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο στη σερβική αγορά μέσω του τερματικού σταθμού και της Ρεβυθούσας αλλά και άλλων πλωτών σταθμών, ενώ εσείς με τη σειρά σας θα μπορούσατε να μας παραχωρήσετε μεγάλους χώρους αποθήκευσης τους οποίους διαθέτετε» σημείωσε για να συμπληρώσει: «Είναι ένα παράδειγμα μόνο της συνεργασίας που μπορούμε να αναπτύξουμε στον ενεργειακό τομέα, η οποία μπορεί να επεκταθεί φυσικά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως ανέφερες, εμείς διαθέτουμε σε αυτόν τον τομέα πολύτιμη τεχνογνωσία. Παράγουμε σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής μας ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και φιλοδοξούμε να γίνουμε και ένας κόμβος εξαγωγής πράσινης ενέργειας προς τον βορρά. Και θέλουμε να βοηθήσουμε τη Σερβία στη δική της πράσινη μετάβαση, καθώς σταδιακά θα υπάρχει απεξάρτηση από τις πιο ρυπογόνες πηγές παραγωγής ενέργειας προς την πράσινη ενέργεια, μεταφέροντας και τεχνογνωσία αλλά και επενδυτικά κεφάλαια.

Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε επιπλέον πως η σερβική οικονομία έχει δείξει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και είναι μακράν η μεγαλύτερη οικονομία στα Δυτικά Βαλκάνια. «Καθώς η Ελλάδα βγαίνει και αυτή από την οικονομική κρίση, πιστεύω ότι οι δύο οικονομίες μας είναι συντονισμένες σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κατά συνέπεια η διασύνδεσή τους μόνο όφελος μπορεί να έχει και για τις δύο χώρες» δήλωσε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ