Με «κομμένα τα φτερά» πηγαίνει στο G7 ο Μπάιντεν λόγω της κρίσης του αμερικανικού χρέους

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπόσχεται στον κόσμο ότι «η Αμερική επιστρέφει» μετά από μία περίοδο πολιτικών αναταράξεων, αλλά το πλάνο αυτό είναι σε κίνδυνο εξαιτίας του αδιεξόδου για το ύψος του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.

Η διελκυστίνδα Λευκού Οίκου- Ρεπουμπλικανών υποχρέωσε τον Μπάιντεν να επισπεύσει την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον και να ακυρώσει προγραμματισμένες επαφές στο πλαίσιο της περιοδείας στην Ασία, που είχαν σκοπό να δείξουν την αμερικανική ισχύ έναντι της Κίνας.

Η εσπευσμένη επιστροφή Μπάιντεν στην έδρα του αποτελεί πλήγμα για τη διεθνή εικόνα της Αμερικής που δεν περνάει απαρατήρητο από τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, τον εμπνευστή του μοντέλου του εθνικιστικού αυταρχικού καπιταλισμού, που προβάλλεται από το Πεκίνο ως εναλλακτική έναντι του δυτικού μοντέλου.

Ο Μπάιντεν είναι όμηρος των Ρεπουμπλικανών, που πιέζουν για να εξασφαλίσουν μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών για να συναινέσουν στην αύξηση του ορίου του δημόσιου χρέους, που επιδιώκει ο Λευκός Οίκος. Η συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία την 1η Ιουνίου και η απόφαση Μπάιντεν να αφήσει τα μείζονα διεθνή θέματα για να δει τα του οίκου του δείχνει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.

Εάν οι ΗΠΑ χρεοκοπήσουν, ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος στην παγκόσμια οικονομία και θα δώσουν ένα τεράστιο «δώρο» στους αντιπάλους τους , αφού θα έχουν ένα ατράνταχτο επιχείρημα για να υποστηρίξουν ότι οι Αμερικανοί δεν είναι πλέον αδιαμφισβήτητοι ηγέτες του κόσμου.

Μπορεί να είναι ακραίο το σενάριο της χρεοκοπίας, καθώς θα καταβληθούν μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, αλλά είναι βέβαιο πως το θέμα θα επισκιάσει την επικείμενη σύνοδο κορυφής του G7 στην Ιαπωνία.

Στη Γουόλ Στριτ οι αναλυτές ανησυχούν ότι αν οδηγηθεί η κρίση στα άκρα, τότε είναι αναπόφευκτη η ύφεση και είναι χαρακτηριστικό του κλίματος το γεγονός ότι CEO μεγάλων εισηγμένων εταιριών απηύθυναν ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν και στους ηγέτες του Κογκρέσου προειδοποιώντας ότι η χρεοκοπία θα προκαλέσει «ένα καταστροφικό σενάριο με δυνητικά συντριπτικές συνέπειες».

Ο Λευκός Οίκος είναι πολύ πιθανό να αλλάξει θέση για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο. Αφού επί μήνες ο Μπάιντεν επέμεινε ότι δεν θα διαπραγματευθεί περικοπές δαπανών για να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη των Ρεπουμπλικανών για το ύψος του χρέους, τώρα φαίνεται έτοιμος να κάνει ακριβώς αυτό που αρνιόταν, δείχνοντας ότι στην πραγματικότητα είναι όμηρος του Κογκρέσου.

Το ερώτημα δεν είναι αν θα κάνει υποχωρήσεις, αλλά μέχρι σε ποιο σημείο και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο λένε πως υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμών και από τις δύο πλευρές. «Πρέπει να βρούμε κοινό έδαφος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των δημοκρατικών που ελέγχουν την Γερουσία, προσθέτοντας: «Ποτέ δεν βρέθηκε λύση με το ένα κόμμα να επιμένει ότι πρέπει να γίνει ό, τι λέει εκείνο».

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στην Ασία επισημαίνουν ότι η απόφαση να επισπευσθεί η επιστροφή του προέδρου Μπάιντεν από την Ιαπωνία είναι πλήγμα για το πρεστίζ των ΗΠΑ και θα αυξήσει τις ανησυχίες ότι η εσωτερική πολιτική αστάθεια στην Αμερική απειλεί την ηγετική θέση των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ