Μετά την κατακραυγή και τους νεκρούς ο αποτυχημένος Κικίλιας τάζει διορισμούς

Επρεπε να μετρήσουμε πέντε νεκρούς στα μέτωπα των πυρκαγιών για να αλλάξει τροπάριο η κυβέρνηση, αφού αποδείχτηκε περίτρανα η αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους στην αντιμετώπιση των μετώπων και η αδυναμία τόσο στην πρόληψη όσο και στην δασοπυρόσβεση…

Μέχρι να σκοτωθούν οι δύο πολίτες στη Μαγνησία και οι δύο πιλότοι στην Εύβοια -γιατί ο θάνατος πυροσβέστη στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του μήνα πέρασε «στα ψιλά»- η κυβέρνηση τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, παρά την οικολογική καταστροφή και τις καμένες περιουσίες συνανθρώπων μας.  

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αλλαγή σχεδίου για τις δασικές πυρκαγιές την Πέμπτη, όταν για πρώτη φορά παραδέχτηκε εμμέσως τις αστοχίες του κράτους, και ομολόγησε τα λάθη και τις ολιγωρίες λέγοντας πως η πολιτεία οφείλει «να κάνει περισσότερα από αυτά που ενδεχομένως είχαν σχεδιάσει».  

Παρά τις δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών ότι η χώρα ήταν σε πλήρη ετοιμότητα κι ότι διαθέτει περισσότερες δυνάμεις, αν και υπάρχουν 3.500 – 4.000 κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δηλώνει τώρα («Βήμα της Κυριακής») ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η πρόσληψη 500 και πλέον, νέων πυροσβεστών που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις μας στις δασικές πυρκαγιές» και προστεθούν στα «14.040 άτομα, που υπηρετούν στις δυνάμεις πυρόσβεσης».

Σε ό,τι αφορά τα περί περισσότερων εναέρια μέσα, που αναπαράγουν υπουργοί και ο ίδιος, ανέφερε πως τα Canadair σταμάτησαν να παράγονται το 2015 και βρίσκονται σε αναμονή να επανεκκινήσει η γραμμή παραγωγής των νέων DHC- 515, σημειώνοντας το εξής:

«Έχουμε παραγγείλει 8 νέα αεροσκάφη τα οποία όμως θα παραδοθούν σε 3 χρόνια. Δυστυχώς πέραν της ενοικίασης παλιότερων αεροσκαφών δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα. Και στα πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία μπορούν να επιχειρούν πιο στοχευμένα ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές, υπάρχει έλλειψη διεθνώς αλλά και εκεί εξετάζουμε τις βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση του στόλου μας». Στη συνέντευξή του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε σε «ενισχυτικές κινήσεις» του επόμενου διαστήματος: 

Πρώτον, ο επανασχεδιασμός της πρόληψης και της αντιμετώπισης κυρίως μέσα από την ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές

Δεύτερον, η εμπλοκή των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από ένα σύγχρονο οργανωμένο μοντέλο πρόληψης και απόκρισης

Τρίτον η αναβάθμιση και η οργάνωση της συμμετοχής των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση

Ο υπουργός επέμεινε να εμφανίζει ως δικαιολογία την κλιματική κρίση, που «έχει μεταβάλλει δραματικά και τα μοντέλα εξέλιξης μιας πυρκαγιάς υπό δύσκολες ή ακραίες συνθήκες» και χαρακτήρισε “mega πυρκαγιά” τη φωτιά στη Ρόδο, παρότι κάτοικοι και εθελοντές καταγγέλλουν πως θα μπορούσε να έχει σβήσει τις πρώτες μέρες, πριν εξαπλωθεί.

«Όλο το βράδυ τα συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς να διανοίξουν και να καθαρίσουν την 200 μέτρων πλάτους κοίτη ξεροπόταμου για να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη και το επόμενο πρωί όταν η φωτιά έφτασε εκεί τα 200 μέτρα κενού δεν στάθηκαν ικανά να την αναχαιτίσουν. Οι φλόγες εκτινάχθηκαν από το ένα σημείο στο άλλο διανύοντας πάνω από 500 μέτρα απόσταση στον αέρα» είπε για να προσθέσει: «Άρα βλέπουμε να ανατρέπονται σχεδιασμοί και παράμετροι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ασφαλείς και σαν πρόληψη και επιχειρησιακά».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ