Μετάλλαξη Ο: Το σενάριο που δείχνει εξέλιξη τύπου Δέλτα

Για επανάληψη του σεναρίου της μετάλλαξης Δέλτα σε ό,τι αφορά στην μετάλλαξη Ο έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομοπή «Καλημέρα». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι θα είναι πιο μεταδοτική, θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα και βαριές νοσήσεις.

«Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Άλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι όλος πληθυσμός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της μετάλλαξης Δέλτα, συνεπώς μια επίταση της επιδημίας, περισσότερα κρούσματα κι ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη, θα έχουμε πολλά βαριά περιστατικά. «Ακόμα κι η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό».

Ερευνάται αν και πόσο ανθεκτική είναι η νέα παραλλαγή στα γνωστά εμβόλια. Ο Πίτερ Πιοτ, στρατηγικός σύμβουλος της Κομισιόν, δηλώνει στην Καθημερινή ότι «αν η παραλλαγή δεν ανταποκρίνεται στα εμβόλια τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα». Πάντως, το κορυφαίο γερμανικό ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε ότι όσοι είμαστε εμβολιασμένοι έχουμε την βασική άμυνα αντισωμάτων και γι αυτή την παραλλαγή του ιού.

Ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η μετάλλαξη Ο να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα. «Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», σημείωσε.

Στο πλαίσο αυτό, ανέφερε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.

Σε κίνδυνο τα Χριστούγεννα

Στάση αναμονής τηρούν κυβέρνηση και ειδική, παρακολουθώντας την κατάσταση που δημιουργεί η εμφάνιση λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η εξάπλωσή της, στην Ευρώπη, πυροδότησε νέο κύκλο σεναρίων για μέτρα πριν τα Χριστούγεννα, μεταξύ αυτών και το πλήρες μπλόκο στους ανεμβολίαστους, δηλαδή ο αποκλεισμός τους και από το λιανεμπόριο και τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ακόμη και εάν έχουν κάνει rapid test.

Μέχρι στιγμής το Μαξίμου είχε απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο, συνεχίζοντας να αποκλείει το το γενικό lockdown, ακόμη και αν η κατάσταση με τον κοροναϊό γίνει χειρότερη.

Επανέρχονται πάντως τα σενάρια υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στο MEGA είπε ότι: «Το ότι είναι λογικό να ανησυχούμε είναι αυτονόητο, γιατί ο ΠΟΥ ονομάτισε το στέλεχος σαν ένα στέλεχος ανησυχίας. Το ότι βρήκαμε πολλά περιστατικά στην Αφρική δείχνει ότι η χώρα της Ν. Αφρικής έχει ένα καλό σύστημα ιχνηλάτησης, που είχε αναπτύξει από την προηγούμενη χρονιά. Δεύτερον, αυτό που συμβαίνει, υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που έχουν ανοσοκαταστολή λόγω AIDS και που πιθανό να έχουν τον ιό μέσα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας στο ιό την ευκαιρία να κάνει πολλές μεταλλάξεις».

«Ο ιός θα κάνει νέες μεταλλάξεις, κάποιες από αυτές επικρατούν, κάποιες εξαφανίζονται. Ο ιός θα βρίσκει τρόπους να κρατηθεί στη ζωή και αυτό το κάνει με το να αλλάζει και να είναι πιο μεταδοτικός. Εξελικτικά γίνονται πιο μεταδοτικοί αλλά λιγότερο νοσογόνοι και θνησογόνοι. Δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του ιού, θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν πειράματα. Φοβόμαστε, για παράδειγμα, αν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος. Τα εμβόλια θα μπορούν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο κακό σενάριο. Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην επιλογή να μην εμβολιαστούμε τώρα και να περιμένουμε μήνες να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα πιάνει αυτό το στέλεχος».

«Τη μάσκα πρέπει να τη φοράει κανένας εκεί που υπάρχει πολύς κόσμος. Η οδηγία είναι ξεκάθαρη: φόρα τη μάσκα σου όπου υπάρχει πολύς κόσμος. Ας πούμε ότι η πολιτεία βγάζει οδηγία για υποχρεωτική χρήση μάσκας. Αντέχει η ελληνική κοινωνία να επιτηρείται το μέτρο από τα όργανα της τάξεως; Ακούω για lockdown. Κατ’ αρχήν, για μένα αποτελεσματικό είναι ένα lockdown όταν ο κόσμος το εφαρμόσει. Κάνει μόνο ένα πράγμα: αγοράζει χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και να προλάβει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Εάν δεν εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι δεν κερδίζουμε τίποτα από ένα lockdown.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ