Μεσανατολικό: Η Αίγυπτος απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ να αναλάβει την ασφάλεια της Γάζας – Τα σενάρια για το μέλλον

Μεσανατολικό: Η Αίγυπτος απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ να αναλάβει την ασφάλεια της Γάζας – Τα σενάρια για το μέλλον. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, είχε συνάντηση με τον διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, όπου απέρριψε την πρόταση να αναλάβει η χώρα του τη διαχείριση της ασφάλειας στη Γάζα μέχρι να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή μετά την ήττα της Χαμάς, όπως αποκάλυψαν αιγύπτιοι αξιωματούχοι στη Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ο Σίσι και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Καμέλ, συζήτησαν την πρόταση με τον Μπερνς, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα.

Όπως αναφέρει η WSJ, ο αιγύπτιος πρόεδρος είπε στον επικεφαλής της CIA ότι η κυβέρνησή του δεν θα παίξει ρόλο στην εξάλειψη της Χαμάς, καθώς χρειάζεται την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα για να βοηθήσει στη διατήρηση της ασφάλειας στα σύνορα της χώρας με τη Λωρίδα της Γάζας.

Με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να εντείνεται, οι ΗΠΑ κάνουν συζητήσεις για το πώς θα είναι η Γάζα μετά τον πόλεμο.

Τα σενάρια

Παράλληλα, πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ διερευνούν επιλογές για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας μιας πολυεθνικής δύναμης στην οποία μπορεί να συμμετέχουν αμερικανικά στρατεύματα, εάν οι ισραηλινές δυνάμεις καταφέρουν να εκδιώξουν τη Χαμάς.

Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν να δημιουργηθεί μια ειρηνευτική δύναμη, κατά το πρότυπο αυτής που επιβλέπει την ειρηνευτική συνθήκη Αιγύπτου-Ισραήλ του 1979, ενώ μια τρίτη επιλογή είναι να τεθεί η Γάζα υπό την προσωρινή εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την έκθεση.

Και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ρωτήθηκε αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του στο ABC News ποιος θα πρέπει να κυβερνήσει τη Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος. «Εκείνοι που δεν θέλουν να συνεχίσουν τον δρόμο της Χαμάς», απάντησε. «Νομίζω ότι το Ισραήλ, για αόριστο χρονικό διάστημα, θα έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια, γιατί είδαμε τι συμβαίνει, όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη ασφάλειας, αυτό που έχουμε είναι η έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε».

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντερμέρ, σε συνέντευξή του στο Sky News. Στην ερώτηση ποιος πιστεύει πως θα κυβερνά τη Γάζα μετά τον πόλεμο, ο υπουργός απάντησε: «Λοιπόν, νομίζω ότι θα είναι οι Παλαιστίνιοι αυτοί που θα κυβερνήσουν τη Γάζα. Ποιοι θα είναι αυτοί οι Παλαιστίνιοι, δεν το γνωρίζω. Ξέρω όμως ποιοι δεν θα είναι: Η Χαμάς».

«Θα πρέπει να εξαφανίσουμε και να εξαλείψουμε, όπως είπα, όχι μόνο τη στρατιωτική υποδομή της Χαμάς, αλλά να τερματίσουμε την κυριαρχία της στη Γάζα και ελπίζω ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν τελικά να επιλέξουν μια ηγεσία που θα είναι προσηλωμένη στην ειρηνική συνύπαρξη με το Ισραήλ και όχι μια ηγεσία που είναι αποφασισμένη να καταστρέψει το Ισραήλ. Που θα διδάσκει στα παιδιά τους να ζουν ειρηνικά με το Ισραήλ και δεν θα δαιμονοποιεί τους Εβραίους», σχολίασε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ