Λωρίδα της Γάζας: Προ των πυλών η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα

Η οριστική έγκριση για την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα δόθηκε οριστικά, την ίδια ώρα που επιχειρήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στα σύνορα με τον Λίβανο αλλά και στη Δυτική Όχθη.

Συγκεκριμένα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι διεμήνυσαν πως εγκρίθηκαν περαιτέρω επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε «κι άλλα οδυνηρά χτυπήματα» στη Χαμάς.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χερτσί Χαλεβί «ενέκρινε περαιτέρω μέτρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί χθες.

Κατά το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, ανάμεσα στα σχέδια που εγκρίθηκαν είναι επιχείρηση στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από πολλές πρωτεύουσες να μην προχωρήσει ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στην πόλη όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές του μικρού θυλάκου.

Θα πρέπει να αναμένονται διαταγές για την εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων σύντομα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παρά τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του βασικού συμμάχου του Ισραήλ, των ΗΠΑ, η ισραηλινή ηγεσία χαρακτηρίζει απαραίτητη την επιχείρηση στη Ράφα, κατ’ αυτή το τελευταίο οχυρό της Χαμάς, για να καταστραφούν οι τελευταίες μονάδες του στρατιωτικού βραχίονά της. Επιχειρηματολογεί πως σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει ανασυγκρότησή του.

Χθες, σε βίντεο ενόψει του εβραϊκού Πάσχα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου είπε πως ο στρατός του θα καταφέρει «σύντομα» και «άλλα οδυνηρά πλήγματα» στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον ανέφερε πως η Χαμάς σκλήρυνε τη θέση της στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά στη Λωρίδα της Γάζα.

Αντί να μετριάσει «τις ριζοσπαστικές θέσεις της, η Χαμάς τώρα προσπαθεί να πατήσει στη διαίρεσή μας, ενισχυμένη από την πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση», είπε ο επικεφαλής της. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ως τώρα έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις των μεσολαβητών, πρόσθεσε.

Η Χαμάς αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεγάλη αύξηση της βοήθειας που διανέμεται στον άμαχο πληθυσμό, που απειλείται από λιμό, σε όλο τον θύλακο, επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και «σοβαρή» συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρχιπλοίαρχος Χαγκαρί, απευθυνόμενος στους ομήρους σε δεύτερο ενικό, είπε χθες «θα συνεχίσουμε να πολεμάμε ωσότου γυρίσετε σπίτι». Πρόσθεσε πως οι συγγενείς των ανθρώπων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας για πάνω από έξι μήνες βιώνουν αφόρητη κατάσταση και πρέπει να γίνει το παν για να αφεθούν ελεύθεροι οι αγαπημένοι τους.

Ως πριν από μερικές εβδομάδες, πηγές του Ισραήλ λογάριαζαν πως απέμεναν λίγοι λιγότεροι από εκατό όμηροι ζωντανοί από τους 129 ακόμη στον θύλακο, όμως πλέον εκφράζονται φόβοι πως είναι νεκροί πολύ περισσότεροι από 34.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, κάπου 34.100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί και άλλοι σχεδόν 77.000 έχουν τραυματιστεί από το ξέσπασμα του πολέμου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ