Λαγκάρντ: Δεν υπάρχουν καν συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων

Μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στη 10η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της, η αγορά περιμένει το τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της.

Ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η χθεσινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος του άνευ προηγουμένου κύκλου σύσφιγξης, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος και ο επικεφαλής της εσθονικής κεντρικής τράπεζας Μάντις Μιούλερ δήλωσαν ότι τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων είναι πιθανώς επαρκή για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «κατέστησαν σαφές ότι, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Μιούλερ την Παρασκευή σε ανάρτησή του.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε σήμερα ότι δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων οι μειώσεις των επιτοκίων. Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι το επίπεδο του κόστους δανεισμού και το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια «θα έχουν σημαντική σημασία», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Επαναλαμβάνω, δεν έχουμε αποφασίσει, συζητήσει ή καν θέσει ως ζήτημα τις μειώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Οι επιτοκιακές αυξήσεις των 450 μονάδων βάσης σε διάστημα 14 μηνών έχουν αφήσει βαρύ το αποτύπωμά τους στην οικονομία της Ευρωζώνης, γι΄αυτό και αρκετοί είχαν ζητήσει μια παύση των αυξήσεων. Η ΕΚΤ φαίνεται να έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα, προχωρώντας σε μια ήπια αύξηση των επιτοκίων. Πάντως η απόφασή της θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg αναφέροντας ότι είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλχάου έκανε την ασυνήθιστη επιλογή να μην σχολιάσει της απόφαση της ΕΚΤ.

Παρόλο που οι traders αναμένουν μειώσεις επιτοκίων, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Μάρτινς Καζάκς προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμη μια αύξηση. «Είμαι άνετα με το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο να φτάσουμε στο 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025», είπε στο Reuters. «Αλλά αν τα δεδομένα μας πουν ότι χρειαζόμαστε άλλη μια αύξηση, θα το κάνουμε».

Η Λαγκάρντ τόνισε επίσης ότι τα δεδομένα είναι αυτά που θα καθορίσουν την πορεία για το κόστος δανεισμού. «Θα ορίσουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα όσο χρειάζεται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος του 2%,» είπε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ