Κύπρος, ασφαλές λιμάνι στην πολυτάραχη Ανατολική Μεσόγειο

Κύπρος, ασφαλές λιμάνι στην πολυτάραχη Ανατολική Μεσόγειο

Κύπρος, ασφαλές λιμάνι στην πολυτάραχη Ανατολική Μεσόγειο. Σε ημέρες δύσκολες για την Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας, με την κατάσταση να μη δείχνει προς το παρόν σημάδια αποκλιμάκωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί για άλλη μια φορά να βρει κοινό βηματισμό. Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Κύπρος αναδεικνύεται σε ασφαλές λιμάνι με ήρεμα νερά κι αυτό αναδείχθηκε και στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης για τη Διεύρυνση της ΕΕ που διεξήχθη την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Πέραν των θεμάτων που βρίσκονται διαχρονικά στην ατζέντα των διμερών επαφών Λευκωσίας-Βερολίνου, όπως το Κυπριακό, αυτή τη φορά οι κατ’ ιδίαν επαφές του υπ. Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Κωνσταντίνου Κόμπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ εστίασαν και στον νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Κύπρος εν μέσω των εξελίξεων στη γειτονιά της. Έναν ρόλο που δεν είναι στην πραγματικότητα νέος, αλλά τον επιτάσσουν εκ των πραγμάτων τόσο η γεωγραφική εγγύτητα με τη Μέση Ανατολή όσο και η σημαντική γεωπολιτική θέση της Κύπρου συλλήβδην για την ασφάλεια της ΕΕ.

«Σχέδιο ΕΣΤΙΑ»

«Η Κύπρος, αποτελώντας την χώρα της ΕΕ που βρίσκεται εγγύτερα στη Μέση Ανατολή, στοχεύει στην αποφυγή μιας περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης που έχει προκύψει, ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών επιπτώσεων της σύγκρουσης, με βάση την περιφερειακή εξωτερική μας πολιτική που βασίζεται στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις που έχουμε καλλιεργήσει με τις γειτονικές μας χώρες» ανέφερε στην Deutsche Welle ο Κωνσταντίνος Κόμπος από το Βερολίνο.

Ο ρόλος της Κύπρου τη δεδομένη χρονική στιγμή συμπεριλαμβάνει συνοπτικά δύο άξονες: από τη μία πλευρά το σχέδιο ΕΣΤΙΑ και από την άλλη την πρόταση για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο. Ως προς το πρώτο σκέλος, όπως εξηγεί ο υπ. Εξωτερικών στην DW «ήδη από τις πρώτες ημέρες της κρίσης, η Κύπρος ενεργοποίησε το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ που προνοεί για την υποβοήθηση της αναχώρησης πολιτών τρίτων χωρών από περιοχές συγκρούσεων. Η ενεργοποίηση και εφαρμογή του Σχεδίου αναδεικνύουν εκ νέου τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ασφαλούς λιμένα για τον επαναπατρισμό πολιτών από μεγάλο αριθμό χωρών και την παροχή όλης της απαραίτητης βοήθειας».

«Ελεγχόμενος και βιώσιμος ανθρωπιστικός διάδρομος»

Το δεύτερο και πιο σύνθετο ζήτημα αφορά τη δημιουργία ενός «ελεγχόμενου και βιώσιμου ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή απρόσκοπτης και ασφαλούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», μια πρωτοβουλία, την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο περιθώριο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Στόχος είναι να υπάρξει μια ασφαλής, ελεγχόμενη, σταθερή και με διάρκεια παροχή μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας που να διασφαλίζεται πως θα φθάνει σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Κόμπος, τονίζοντας ότι «οι παράμετροι της πρωτοβουλίας αυτής βρίσκονται σε συζήτηση με τους εταίρους μας, τόσο στην περιοχή όσο και εντός ΕΕ,χωρίς να είμαστε δογματικοί σε σχέση με συγκεκριμένες πτυχές που μπορούν να συντείνουν στην κατάληξη σε ένα θετικό αποτέλεσμα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Μάλιστα, όπως σημειώνει, η Κύπρος ελπίζει «να υπάρξει συνεννόηση και συγκατάθεση ώστε να φτάσει η βοήθεια εκεί που πρέπει» διότι «η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αδρανήσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα συνδράμει στην ανάφλεξη της περιοχής».

Tην ίδια ώρα και για τη Γερμανία η Κύπρος αναδεικνύεται εκ νέου στην πράξη πολύτιμος εταίρος και σύμμαχος. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αλλά και την Γερμανική Πρεσβεία στην Κύπρο, στρατιωτικό προσωπικό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται ήδη στην Κύπρο για σκοπούς υποβοήθησης στην ανθρωπιστική εκκένωση αμάχων. Τέλος και η φρεγάτα Baden-Württemberg έχει ελλιμενιστεί στη Λεμεσό, παίρνοντας την σκυτάλη από την κορβέτα Oldenburg, στο πλαίσιο της δράσης της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ