Κόλαφος για τον Μητσοτάκη: Πρώτο θέμα στον Guardian οι καταστροφικές φωτιές στην Ελλάδα

Εκτενές αφιέρωμα στις πυρκαγιές που πλήττουν το φετινός καλοκαίρι τη χώρα μας έχει ο Guardian. Η έκταση και η σημασία που δίνει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης στο συγκεκριμένο θέμα ουσιαστικά αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στο κυβερνητικό αφήγημα και στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής…

Η απαξίωση των επιστημονικών μεθόδων και των επίσημων φορέων που αποτυπώνουν την έκταση της καταστροφής είναι το τελευταίο καταφύγιο του κυβερνητικού στρατοπέδου. Ωστόσο, ο Guardian επικαλείται ακριβώς αυτά τα στοιχεία που αμφισβητούν ο πρωθυπουργός και τα γαλάζια στελέχη, κάτι που είναι λογικό από τη στιγμή που αυτοί (Copernicus, Αστεροσκοπείο κ.λπ.) είναι οι πλέον αρμόδιοι και καταρτισμένοι φορείς.

Μάλιστα, το επίπλαστο success story που παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης για την περίπτωση της Ρόδου («Όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία») καταρρίπτεται από το οδοιπορικό του Guardian στο Νησί των Ιπποτών και από όσα λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι.

«Κάηκε ένα μέρος της ψυχής μου»

Η Μαρία Ανδριά και ο Δημήτρης Νικολάκης, 55 ετών και οι δύο, έχασαν δύο σπίτια στις φωτιές της Ρόδου, το εξοχικό τους στο Κιοτάρι και αυτό στο Ασκληπιείο. «Είχαμε δουλέψει πολύ σκληρά για να τα χτίσουμε με τα χέρια μας. Όταν τα είδα να καίγονται, ήταν σαν να κάηκε κι ένα κομμάτι της ψυχής μου».

«Σχεδόν έναν μήνα μετά τις φωτιές, ξυπνάω κάθε μέρα από εφιάλτη ότι καίγεται το μαξιλάρι μου. Τα όνειρά μου είναι γεμάτα φωτιές και βλέπω συνέχεια το μαγαζί μου να καίγεται» περιγράφει ο Δημήτρης Χατζηφώτης, που είχε ταβέρνα στο Κιοτάρι. «Δεν κατάφερα να σώσω τίποτα από την ταβέρνα, ούτε ένα παλιό σφυρί του νεκρού πατέρα μου. Πρέπει να έλιωσε, γιατί δεν μπορώ να το βρω…» συγκλονίζει.

«Έμαθα ότι το σπίτι μας στο Ασκληπιείο καίγεται από ένα τηλεφώνημα και το είδα σε ένα βίντεο στο facebook» λέει ο Γιάννης Παπαβασιλείου.

«Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι εδώ στο σπίτι και μου είναι πολύ δύσκολο να βλέπω ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου καμένο. Στέκομαι συντετριμμένη» λέει η Γεωργία Χατζηδιάκου.

Τις δυσκολίες που είχαν στην κατάσβεση των φωτιών περιγράφει ο Γιώργος Παπαγεωργείου που είχε καφενείο στο Κιοτάρι. «Σβήναμε τις φωτιές με φτυάρια, μπουκαλάκια νερού και ρούχα. Έτσι σώθηκε ό,τι σώθηκε στο Ασκληπιείο. Θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει τα χωριά και τα σπίτια μας αν υπήρχε γεννήτρια ρεύματος στο πηγάδι και παροχή νερού» λέει.

«Αυτό ήταν το σπίτι μας για 25 χρόνια» λέει η Δήμητρα Σταματίου, που έφυγε όταν είδε ότι η φωτιά πλησίαζε και πρόλαβε να σώσει μόνο το διαβατήριο του συζύγου της Moslem Gohlami. «Έρχομαι κάθε μέρα στο καμένο σπίτι μας για να ποτίσω τα δέντρα και να ταΐσω τις γάτες, οι οποίες δεν φεύγουν, παρά το ότι όλα έχουν γίνει στάχτη» συγκινεί και ελπίζει μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν ξαναχτίσει το σπίτι τους.

Ο Έβρος καίγεται δύο εβδομάδες συνεχόμενα

Οι φλόγες δεν σβήνουν με λόγια -πόσο μάλλον με αλαζονεία όπως αυτή του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή- και η τρομακτικής έκτασης καταστροφή στον Έβρο συνεχίζει να διευρύνεται για 14η ημέρα, συμπληρώνοντας δύο εβδομάδες που ο απογυμνωμένος κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να προστατεύσει την περιοχή από τις φλόγες. Στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον το Σουφλί, που έζησε νύχτα αγωνίας.

Ο «στρατηγός άνεμος», που επικαλείτο για να δικαιολογήσει ακόμα μία μεγάλη καταστροφή, ήταν αυτός που άλλαξε τα δεδομένα, σπρώχνοντας τις φλόγες προς νέες κατευθύνσεις. Στην τυχαία εναλλαγή του καιρού μοιάζουν να επαφίενται τώρα οι ελπίδες των κατοίκων, όπως δείχνει δήλωση του δημάρχου Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκου.

Οι κάτοικοι της περιοχής και η Αυτοδιοίκηση μοιάζουν να παλεύουν μόνοι τους να σώσουν ό,τι σώζεται, ενώ υπάρχει έλλειψη ακόμη και στην τροφοδοσία της πυρόσβεσης με νερό στην περιοχή της Ελλάδας με το μεγαλύτερο ποτάμι των νότιων Βαλκανίων.

Στη φυλακή οι τρεις αυτόκλητοι «σερίφηδες»

Την προσωρινή κράτηση των τριών ακροδεξιών αυτόκλητων «σερίφηδων» αποφάσισε ομόφωνα το Δικαστικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης για τα πογκρόμ κατά μεταναστών στον Έβρο.

Στους τρεις κατηγορούμενους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αρπαγή κατά συρροή, για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, για τέλεση βιαιοπραγιών και για έκθεση κατά συρροή, όλες με την επιβαρυντική διάταξη του ρατσιστικού χαρακτήρα. Εισαγγελέας και ανακρίτρια διαφώνησαν για την ποινική τους αντιμετώπιση και οι τρεις παρέμεναν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ το θέμα έλυσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Σημειώνεται ότι ελεύθεροι και χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί από τους ακροδεξιούς απαγωγείς τους για απόπειρα εμπρησμού στον Έβρο, όπου μαίνεται η πυρκαγιά εδώ και 14 ημέρες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ